Dvije premijere u zagrebačkoj Operi u pet dana

Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nastavlja postavljati najbolja djela domaćega opernog stvaralaštva, ali i predstavljati suvremene opere kojima će se Zagreb dodatno pozicionirati kao nezaobilazno mjesto na opernoj karti Europe.Tako će u samo pet dana ljubiteljima opere izvesti dva premijerna naslova.

 

Josip Hatze / Fotografija: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

 

Prva premijera u novoj sezoni je opera Josipa Hatzea Adel i Mara  02. studenoga 2017.godine. Riječ je o četveročinskoj operi Adel i Mara jednoj od najvažnijih djela hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea koja je nastala prema romantičarskom epu Bijedna Mara o nesretnoj ljubavi dvoje mladih, koji je napisao Luka Botić.

 

Široke melodijske linije, raspjevane arije i dramaturška napetost čine operu Adel i Mara jednom od najblistavijih djela domaćega opernog stvaralaštva koju će za HNK u Zagrebu režirati Ozren Prohić, a dirigirati Nikša Bareza, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić.

 

U glavnim ulogama su Valentina Fijačko Kobić u alternaciji s  Adelom Golac Rilović u ulozi Mare, te Stjepan Franetović u ulozi Adela.

 

Proba opere “Kein Licht” u Landschaftsparku Duisburg Nord. Foto: Caroline Seidel/ Ruhrtriennale 2017

 

07.studenoga 2017.godine održat će se premijera opere Kein licht (2011/2012/2017) koja je nastala u koprodukciji zagrebačkog HNK i nekoliko značajnih europskih opernih kuća: Opèra Comique,Ruhrtriennale u Duisburgu, Opéra National du Rhin, Festival Musica de Strasbourg, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Münchner Kammerspiele, Francuski Institut za istraživanje i koordinaciju akustike/glazbe – IRCAM, Ansambl Lucilin.

 

Kako se ističe u najavi, operno djelo Kein Licht. (2011/2012/2017)  skladatelja Philippea Manouryja nastalo je prema tekstu nobelovnke Elfriede Jelinek, a naručila ju je pariška Opéra Comique.  Jelinek je tekst napisala 2011., nakon katastrofalne nuklearne nesreće u Fukushimi u Japanu. Operu je režirao njemački redatelj Nicolas Stehmann, a riječ je o projektu koji kroz globalnu i metaforičku refleksiju propituje našu individualnu i kolektivnu odgovornost vezanu uz ekološke i političke probleme.

 

Proba opere “Kein Licht” u Landschaftsparku Duisburg Nord. Pas Cheeky i mezzosopranistica Olivia Vermeulen. Foto: Caroline Seidel/ Ruhrtriennale 2017

 

U predstavi nastupaju solisti Sarah Maria Sun, Christina Daletska, Olivia Vermeulen, Lionel Peintre, te članovi Zbora Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Tamara Cipek, Dolores Leko, Siniša Galović, Antonio Brajković / Lidija Mađerčić, Kristina Anđelka Đopar, Dario Ćurić, Leo Beslać uz glazbenu pratnju Ensemble United instruments of Lucilin.

 

Opera Kein licht (2011/2012/2017)  dobila je prestižnu Nagradu Fedora 2016. za najbolju novu europsku opernu kreaciju.

 

 

Izvor:Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu