Predstave “Zora riđokosa” i “A je to!” ovoga vikenda na repertoaru Kazališta Trešnja

U Kazalištu Trešnja ovoga vikenda održat će se izvedbe kazališnih predstava koje vole oni najmlađi , ali i nešto stariji gledatelji. Naime, u subotu 04. listopada 2017.godine u 17:00 sati  igrat će se predstava za djecu Zora riđokosa, a u nedjelju, 05. studenog 2017.godine u 11:00 sati predstavu za najmlađe, ali i generacije koje su odrastale gledajući A je to!

 

 

Zora riđokosa pripada u red nezaboravnih likova dječje književnosti, poput Huckleberryja Finna, Olivera Twista ili Pipi Duge Čarape za koju je Astrid Lindgren, priča se, nadahnuće pronašla upravo u Zori. Kultni roman Zora riđokosa i njezina banda njemačkog autora Kurta Helda, napisan 1941. godine, u kojemu je ova drska, hrabra, lukava djevojčica glavna junakinja, začudo nije nikada objavljen kod nas, iako se radnja odigrava u Senju 30-ih godina 20. stoljeća, a Held je priču, navodno, ispreo prema istinitim događajima!

 

Predstava “Zora riđokosa” / Fotografija: Damil Kalogjera

 

Četrnaestogodišnja Zora, koja je kao izbjegličko dijete stigla u Senj, predvodnica je dječje bande koja hara gradom i krade ono što im je potrebno da prežive, a usput podmeće nogu gradskim moćnicima. Radnja se zapliće kad dvanaestogodišnjem Branku umre majka. Dječak ostaje bez doma, nitko ga neće i on upada u nevolje iz kojih ga izvlači Zora te ga odvodi u ruševnu tvrđavu Nehajgrad, svojoj četveročlanoj družini ostavljene ili zlostavljane djece, što sama sebe nazivaju uskocima po čuvenim jadranskim moreplovcima i borcima protiv nepravde.

 

Predstava “A je to!” / Fotografija: Damil Kalogjera

 

U nedjelju na daske kazališta Trešnja dolaze najsmotaniji prijatelji Pat i Mat u predstavi za najmlađe A je to!  koja je nastala u Koprodukciji:Nu:Write Theatre Festivalom Zagreb i Gradskim kazalištem Trešnja.Hit predstava za kojom se još uvijek traži  karta više, na kazališne daske dovodi najsmotanije i najsimpatičnije prijatelje Pata i Mata koji oživljavaju zaboravljene vrijednosti, ponajviše  uradi sam  duh kojeg je nekoć posvuda bilo.

 

Predstava “A je to!” / Fotografija: Damil Kalogjera

 

Gledajući televizijsku reklamu, Pata i Mata oduševe prikazane ljepote hrvatskog Jadrana pa odluče krenuti na more. Kao češki turisti doputuju na hrvatsku obalu i tu se susreću s raznim fenomenima novogradnje: na brzinu sklepanim apartmanima, neobičnim auto-cestama, kao i ćudljivim vremenom. Uloge tumače Asim Ugljen i Marko Cindrić, a režiju potpisuje Mario Kovač.

 

U suradnji s Kazalištem Trešnja web portal www.cro-kultura.com nagradit će najkreativnijeg čitatelja sa dvije ulaznice, za izvedbu predstave  Zora riđokosa 04. listopada 2017.godine u 17:00 sati. Javite nam se na email adresu  zorana.vukic@cro-kultura.com , napišite svoje podatke i zašto želite pogledati predstavu  Zora riđokosa. Sretno!