Muškarac, žuti kaput, ulica i novi svijet

Ludwig Bauer prevoditelj je (preveo je jedan od prvih tekstova o kibernetici na hrvatski jezik) i pisac plodnoga opusa, dobro poznat po ostvarajima za djecu, ali i odrasle. Njegovu vještinu i značaj kao pisca prepoznaju i čitateljska publika i struka pa je tako ovjenčan nagradama Meša Selimović, Fran Galović i Kiklop, a u svoju biografiju od lipnja ove godine dodat će i nagradu Vladimir Nazor, osvojenu upravo za roman koji vam predstavljam danas, a koji donose urednik Seid Serdarević i izdavačka kuća Fraktura.

Muškarac u žutom kaputu roman je koji vas neće ostaviti ravnodušnim, koji će vas odvesti u sasvim novi svijet jedne ulice u kojoj se život odvija nakon antielektroničke revolucije u kojoj se zatekne profesor i intelektualac u žutom kaputu. Smjestiti roman u svijet koji je ostao bez bežične komunikacije na koju smo danas vrlo naviknuti, popriličan je pothvat, no autor oblikuje djelo koje još jednom potvrđuje da nema te tehnologije koja bi mogla zamijeniti dobar roman. Podijeljen u dva dijela, roman nas vodi kroz neobičan svijet pun zanimljivih likova i intrigantnih događaja, pun pokušaja snalaženja i pronalaženja u novim okolnostima. Roman je ovo koji kombinira iznenađujuće i poznato, zamućuje granice prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali i objašnjava emocije i međuljudske odnose. Kombinirajući znanstvenika i individualca s imidžom muškarca u žutom kaputu, uvrštavajući brojna pitanja i brojna sagledavanja i rasprave u tkivo svog teksta, Ludwig Bauer stvara roman koji pobuđuje čitateljsku pronicljivost i maštu, ali i istovremeno sasvim nenametljivo uvodi čitatelja u svijet koji u sebi krije mnogo toga.

Intelektualan i humoran; čitak, a s raspravljačkom pozadinom, Muškarac u žutom kaputu nagnat će vas da se zapitate poznajete li i vi sličan svijet u kojem se zatekao glavni junak romana i kako biste se u njemu snašli.