Putujte s Laticom!

Lada Franić Glamuzina diplomirana je kroatistica koja radi u Osnovnoj školi Dugave, a suautorica je prvog integriranog udžbenika za hrvatski jezik i književnost te je pisala recenzije udžbenika. Bajke uređuje i piše, a piše i pjesme i kolumne. Urednica Sandra Ukalović i izdavačka kuća V.B.Z. donose njezinu slikovnicu Vila Latica: Mirisno putovanje jedne vile.

Lada Franić Glamuzina napisala je slikovnicu koja je prije svega grafički vrlo privlačna jasnim fontom i oku ugodnim bojama, obogaćena snažnim, a profinjenim ilustracijama koje je načinila Elena Kučanin i koje doprinose cijeloj bajci, njezinim likovima i radnji. Slikovnica je oblikovana vrlo metodički pa je pogodna za korištenje u nastavi i interakciju s čitateljima, odnosno učenicima, no time ne gubi na bajkovitosti. Priča s mitološkim motivima i glavnim likovima na suptilan i maštovit način progovara o međuljudskim i vršnjačkim odnosima, o različitostima, vrlinama, manama, pa čak i problemima kao što su govorna mana i vid vršnjačkog nasilja. Autorica priču vodi tako da daje i problemsku situaciju, ali i rješenje koje dovodi do sretnoga kraja, pokazujući primjerom kako se nositi s određenom situacijom. Slikovnica je intertekstualna (spominjanje Odiseja i njegovoga putovanja), ali i interdisciplinarna (poveziva je s geografijom – hrvatski pejzaži i mjesta, s biologijom i prirodom i društvom – biljke i njihova staništa te likovnom kulturom pomoću crteža i tehnike crtanja, a tu su i onomatopejski glagoli povezivi sa zvukovima).

Vila Latica doista će vas povesti na putovanje, i to ne samo mirisno, nego i na putovanje prijateljstva, spoznaje, učenja, hrabrosti, maštovitosti, ljudskosti u vilinskom obliku te pokazati da se iz bajki toliko toga može naučiti. Vjerujem da ćete se na ovo mirisno putovanje rado otisnuti više puta, čitajući i učeći.