Izuzetno raznolik, bogat i kvalitetan program trećega „Festivala kršćanskog kazališta“ u Zagrebu

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora nego i iz duhovne inspiracije. Naime, i taj svjetonazor i ta inspiracija izbačeni su iz glavne struje europskog i hrvatskog kazališta ali postoje na rubovima zbog potrebe samih kazališnih stvaratelja i publike.

Ove godine održat će se treće izdanje Festivala , a selektorica programa Sanja Nikčević je odabrala 19 predstava, koje će izvesti 14 grupa iz 8 gradova u 7 dana. Sudjeluje preko stotinu izvođača, a predstave su iz svih krajeva Hrvatske: iz Slavonije (Osijek i Slavonski  Brod), iz Dalmacije (Proložac i Split), Zagorja (Visoko  i Ivanec), Zagreba, te iz Posušja u BIH.

 

U programu su predstave kazališnih profesionalca: od doajenke hrvatskog kazališta Kostadinke Velkovske u ulozi Majke Terezije u predstavi Svetica u tami, nastalu prema tekstu makedonskoga pisca Venka Andonovskog, preko HNK Split i mladog glumca Pere Eranovića s potresnom monodramom nastalom prema prozi Siniše Glavaševića Priče iz Vukovara, do osječkih lutkara koji nam se predstavljaju s dvije predstave: Dvije kokoške  koje se bore za naklonost gospodara ne birajući sredstva studenata lutkarstva iz Osijeka (Umjetnička akademija u Osijeku) i Legende o Kristu  upravo diplomiranih glumaca u predstavi (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku) nastaloj prema poznatoj slikovnici Selme Lagerlöf.

U amaterskim predstavama nastupaju razne generacije: do odraslih iz Slavonskog Broda (suđenje duši u Drugoj šansi) i  Prološca (kako je Veronika živjela nakon susreta s Kristom u predstavi Veronikin rubac) preko  srednjoškolaca iz Osijeka koji plešu o važnim pitanjima u životu mladih (Moj život) do  osnovaca iz Ivanca Bog u metrou (o Bogu kojeg ljudi ne prepoznaju) i Odvažna žena Maria de Mattias (o Utemeljiteljici Družbe Klanjateljica Krvi Kristove). Posebno će se predstaviti  umjetničko-pedagoški fenomen: pedagog Tibor Martan koji sa svojim osnovnoškolcima (a sada i srednjoškolcima) iz Visokog već godinama radi male predstave o svecima. Članovi skupine su odabirali teme i tako su nastale prave dramske produkcije koje dječjoj publici govore o važnim odabirima u životu. Na festivalu se njihov  dan zove Što je tvoje blago? a prikazat će 5 kratkih priča o svetim ljudima.

 

Festival otvara praizvedba novog mjuzikla Sv Franjo, manji brat na putu mira duše, autora Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać sa tridesetak  sudionika u izvedbi  grupe  Prosopon koja po prvi puta okuplja studente s tri fakulteta (Katoličko bogoslovni, Filozofski, Prometni). Kao prva međunarodna suradnja dolazi  predstava iz BIH  nastala prema romanu  Ivan Krstitelj Mire Gavana  koju je Frama iz Posušja  praizvela na Festivalu religiozne drame u Posušju.

Jedna od novosti ovogodišnjeg festivala je popratni program u kojem predstavljamo umjetnike koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća, a Božidar Prosenjak je autor brojnih proznih tekstova koji su u školskoj lektiri te su inspiracija mnogim mladim čitateljima. Budući da su inspirirali i trojicu glumaca da prema njegovim djelima naprave monodrame, na festivalu će ga se predstaviti neuobičajeno ali svakako vrijedno s tri monodrame koje će se odigrati zadnji dan festivala:  Sijač sreće (izvodi Dubravko Sidor)  i dvije izvedbe Divljeg konja  (izvode Tomislav Svetić i Rajko Bundalo).

Drugi važan autor koji se predstavlja festivalu je Krešimir Tičić, autor  četiri dječja mjuzikla (Mali suci 1973., Sunčana zraka  1977., Dječji vrtić za odrasle  1980. i Brat sunce  1989.) Vrlo je važno danas, kada kršćanski mjuzikl osvaja scene i u zemlji i u svijetu, prisjetiti se onih koji su održavali plamen tog žanra kad on nije imao puno prostora da se razgori.

Novost festivala su i radionice koje će se odvijati u dopodnevnim satima u Dvorani svetog Franje, vodit će ih sestra Ljubica Radovac (Bibliodrama), Senka Baruška  (Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi), Nataša Roginek i Silvija Čavlek (Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkog vjeronauka) i  Irena Kolar Vudrag (Radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku), a namijenjene su vjeroučiteljima i svima koji vode dramske radionice ili ih neka od tema naprosto zanima.

 

3.Festival kršćanskog kazališta u Zagrebu održavat će se  2. 3. i 4. lipnja,te   8. 9. 10. i 11. lipnja 2017. i to na tri lokacije: Histrionski dom, Dvorana Sv. Franje na Sv. Duhu te u Centru za kulturu Trešnjevka.