HNK u Zagrebu predstavilo je novu kazališnu sezonu 2017./2018.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana je konferencija za medije na kojoj je  predstavljena nadolazeća kazališna sezona 2017./2018. Javnosti su se obratili intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč ,ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu Leonard Jakovina,ravnatelj Opere HNK u Zagrebu  Nikša Bareza,ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan, redatelj Rene Medvešek i književnik Kristian Novak.

 

Intendantica Dubravka Vrgoč istaknula je kako su u protekla tri godine ona i njezini ravnatelji uložili iznimne napore u kreiranje programa HNK u Zagrebu,  te spomenula da je  broj posjetitelja u prvom tromjesečju tekuće godine povećan za četrdeset posto.

„ Iznimno sam sretna što ste se okupili u ovolikom broju na predstavljanju sezone 2017./2018. I u idućoj sezoni Hrvatsko narodno kazalište nastavlja pratiti izazove koji nas svakodnevno zatječu u turbulentnoj stvarnosti, temeljeći svoj repertoar na kombinaciji klasike i suvremenih te domaćih djela.“

 

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina pohvalio je rad baletnoga ansambla i njegove vrlo uspješne izvedbe na matičnoj sceni, kao i izniman prijem na gostovanjima u Beogradu i Sankt Peterburgu te najavio tri novosezonska vrlo zanimljiva naslova, koji će ujedno biti i praizvedbe: Apoksiomen, na glazbu Tamare Obrovac u koreografiji Claudia Bernarda u koprodukciji s Kazalištem iz Liegea,  Elizabeta II. Bavarske – Sissi, balet o životu buntovne Austro-ugarske carice Sissi u koreografiji poznatoga francuskog koreografa Patricea Barta na glazbu Bedřicha Smetane u odbiru i aranžmanu Ermannoa Florioa i Smrt u Veneciji, prema slavnom romanu Thomasa Manna, u adaptaciji, koreografiji i režiji jedne od najpoznatijih slovenskih baletnih umjetnica Valentine Turcu, koja je odabrala i glazbu  Gustava Mahlera. Smrt u Veneciji će nastati u koprodukciji sa Baletom SNG-a iz Maribora.

„Naš je baletni ansambl ostvario nevjerojatan uspjeh izvodeći sve svoje predstave pred prepunim gledalištem i zadovoljnom publikom, zbog čega sam vrlo ponosan“ , rekao je na kraju predstavljanja baletne sezone ravnatelj Leonard Jakovina, najavivši još jedno važno baletno gostovanje na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama u srpnju, s predstavom Labuđe jezero Čajkovskoga u koreografiji Vladimira Malakhova.

 

Ravnatelj Opere Nikša Bareza predstavio je operne naslove sljedeće sezone, među kojima je domaća opera Josipa Hatzea Adel i Mara  pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u režiji Ozrena Prohića, novo operno djelo Kein Licht Philippea Manouryja i Elfriede Jelinek pod ravnanjem Juliena Leroyja u režiji Nicolasa Stemanna, koje je već dobilo ovogodišnju prestižnu europsku nagradu Fedora za novo operno djelo. Nadalje, u koprodukciji s francuskim i njemačkim partnerima bit će premijerno izveden Ukleti Holandez Richarda Wagnera pod ravnanjem Nikše Bareze u režiji Oliviera Pyja i to u rijetko izvođenoj izvornoj verziji iz 1841. godine, zatim novo djelo pod radnim naslovom Two Oars na glazbu Paole Prestini u režiji najistaknutijega svjetskog avangardnog kazališnog umjetnika Roberta Wilsona, a na kraju sezone u koprodukciji s Opernim festivalom Sferisterio iz Macerate i posljednja Puccinijeva opera Turandot pod ravnanjem Piera Giorgia Morandija u režiji slavnoga talijanskog redateljskog dvojca Ricci/Forte. Mozarova šaljiva opera Cosě fan tutte, bit će izvedena u nastavku suradnje u koprodukciji s Muzičkom akademijom u Zagrebu. Maestro Bareza najavio je novinu u opernome repertoaru, iznimno značajan Ciklus koncerata unutar kojega će biti izvedeni: Orfej i Euridika Christopha Willibalda Glucka,  kojom će kontratenor svetskog glasa Maks Emanuel Cenčić proslaviti 35. obljetnicu rada na sceni na kojoj je i debitirao, Božićni koncert, Messa da Requiem Giuseppea Verdija te  Deveta simfonija Ludwiga van Beethovena, uz sudjelovanje solista i zbora Opere HNK u Zagrebu te solista i zbora iz japanske Osake.

 

 

Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan osvrnuo se na četiri novosezonske premijere kojima će biti postavljana pitanje o mjestu i prirodi teksta u suvremenome javnom kazalištu kao dijelu socijalnog tkiva i duha svojeg vremena.

„Dramski ansambl s četiri premijerna naslova mora zadovoljiti želju za klasicima, koje svaka generacija publike mora vidjeti, ali i suvremenim domaćim i stranim djelima.  Klasična djela dramske literature aktualnost pronalaze kad ih tretiramo otvorenima prema budućnosti. Dva klasična naslova su Kralj Lear Shakespearea i Peer Gynt Ibsena, a oba predstavljaju emancipirajuće junake isključene iz javnog života. Lear vlastitom odlukom napušta prijestolje i moć, kako bi iz zaklona motrio učinke vladavine koju je sam uspostavio, a Peer Gynt izaziva poredak i progovara uime svih onih bez punopravnoga socijalnog statusa“ rekao je Ivica Buljan.

Peer Gynt će nastati unutar suradnje započete s Norveškim nacionalnim kazalištem i režirat će ga poznati norveški redatelj Erik Ulfsby, koji će u sklopu projekta Europski kazališni laboratorij: Drama postaje digitalna, u ovoj predstavi koristiti i razvijati inovativnu audio-tehnologiju. Unutar suradnje s Norveškom, koju vrlo zanima hrvatska kulturna baština, održat će se mnoga predavanja,. susreti i razmjene umjetnika, a u njihovu nacionalnom kazalištu prvi put će biti izvedeno Kraljevo Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. Predstave nastale sa zagrebačkim dramskim ansamblom u Zagrebu i norveškim dramskim ansamblom u Oslu, bit će razmijenjene gostovanjima.  

Dramsku predstavu Kralj Lear režirat će Janusz Kica, koji je sa zagrebačkim ansamblom ostvario već nekoliko uspješnica, ulogu Leara tumačit će Miki Manojlović, a ulogu Lude  Mustafa Nadarević, dugogodišnji član Drame HNK u Zagrebu, nacionalni prvak i dobitnik ovogodišnje Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo. Kao prva premijera dramskog ansambla u rujnu, najavljeno je kultno djelo Tko pjeva zlo ne misli, koje će redateljski postaviti u vlastitoj adaptaciji jedan od najoriginalnijih kazališnih autora Rene Medvešek, koristeći kao predloške pripovijetku Vjekoslava Majera i desetljećima popularan film Kreše Golika, uz radiofonske, svirane i pjevane skvence.

 

Rene Medvešek, govorio je nastajanju djela i svim izazovima toliko poznatog predloška, upravo na sceni nacionalnog kazališta, koje bi trebalo biti hommage autoru pripovijetke, autoru filma,  vremenu  i prostoru, utkanima u suvremenost ovoga grada te predstavio glumački ansambl predstave u kojemu glavne role tumače Zrinka Cvitešić, Krešimir Mikić, Ivana Boban i Dušan Bućan, uz dramski ansambl HNK.

Novi roman mladoga pisca Kristiana Novaka Ciganin, ali najljepši bit će izeveden u adaptaciji Ivora Martinića i režiji Ivice Buljana na samom kraju tekuće godine.

„U izrazito aktualnom proznom djelu politika je inkorporirana u intimno, a proživljeni užasi bliskoistočnih sukoba, i brutalno prebijanje mladih Roma inkariniraju se preko glavnoga ženskog lika. Adaptacija vrlo narativno razvedena romana u predstavu pokušaj je da kazalište izrazi silinu kakvu imaju današnji novinski naslovi, ali i želja za prodrom u zonu mračnih i uzbuđujućih fantazmi. Riječ je o djelu koje će vrlo angažirano progovara o sadašnjem trenutku i politički je angažirano, a veliko je veselje praizvesti toliko kompleksno i relevantno djelo na nacionalnoj sceni“, naglasio je Ivica Buljan.

Autor romana Kristian Novak istaknuo kako je pred Martinićem i Buljanom težak zadatak pretvaranja romana u scensko djelo no imajući veliko povjerenje u njih, nimalo ne sumnja u uspješnost projekta te je izrazio zadovoljstvo što će njegovi likovi zaživjeti na nacionalnoj sceni svojim autentičnim međimurskim kajkavskim govorom.

 

 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu očekuju još dva važna događaja  do kraja tekuće sezone; dvije večeri Gala koncerta sanktpeterburških baletnih, opernih i mjuzikl zvijezda 5. i 6. lipnja te izvedba  Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca na Tomislavovu trgu 25. lipnja u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske.