Nevidljiva žena koju vrijedi vidjeti

Slavenka Drakulić naša je međunarodno poznata novinarka i spisateljica koja objavljuje članke, kolumne i komentare u domaćim i stranim tiskovinama. Iako se bavila temama kao što su feminizam i rat, ali i brojne druge; kao jedna od značajnijih tema autoričina opusa ističe se žena. Njezine su žene često životne suputnice poznatih umjetnika, a bavi se i ženskim tijelom, bolešću, smrću i traumom.

Urednik Seid Serdarević i Fraktura donose još jedan ostvaraj iz pera Slavenke Drakulić, naslovljen Nevidljiva žena i druge priče. Iako tako stoji u naslovu, žena Slavenke Drakulić nipošto nije nevidljiva. Toliko je stvarna, vidljiva i prisutna, da je na trenutke gotovo mučna i bolna. U šesnaest priča autorica se iskreno, moćno i bez zadrške dotiče teških tema kao što su krhkost, starost, bolest i smrt. Proces starenja kod nje je prikazan kao nešto neizbježno i daje različita gledišta stvarajući lepeze emocija. Teške teme isprepliću se sa svima nama poznatim motivima kao što su posteljine za posebne goste i prilike ili porculansko posuđe koje je godinama stajalo u vitrinama. Jednostavnim, a snažnim stilom Slavenka Drakulić progovara o međuljudskim odnosima, o doživljaju vlastita tijela i suočavanju sa starošću i svime onime što ona nosi. Budi sva čitateljeva osjetila, često ga ostavlja da promišlja i da ulazi u kože likova.

Dok primjerice Pavao Pavličić temi starenja i starosti pristupa s dozom humora, Slavenka Drakulić odlučila se biti toliko iskrena da će vas priče počesto natjerati da protrljate oči jer ćete biti na granici plača (jer diraju i zadiru duboko u emocije ispod kože) i čuđenja koliko su zapravo realne i svakodnevne jer je i starost sama svugdje oko nas i mi sami idemo prema njoj. U trenutku kada jednostavan stil pisanja izrekne sve što je trebao, na scenu stupaju emocije koje čitatelja uvuku u vrtlog pitanja i promišljanja o tome koliko je zapravo onih nevidljivih oko nas i koliko smo zapravo krhki.

Nevidljiva žena i druge priče jedna je od onih knjiga koje mnogo toga učine vidljivim i stvarnim. Dotaknut će samu srž vašeg bića, a iako je na trenutke čak i mučna, zapitat ćete se je li sve tako crno i prisjetiti se zašto se uz starost vezuju i mudrost i pojam zlatne godine. Ova će knjiga izvući na površinu mnoge emocije i mnoga pitanja, a svoju intimnost prepustit će vašim propitkivanjima i tumačenjima. Na taj način, zasigurno neće ostati nevidljivom.