Potresec koji ne potresa, nego umiruje

Naklada Ceres donosi prvu slikovnicu Mirne Gajski Jolić o događaju koji će ostati upisan i u maloj i u velikoj povijesti. Autorica je naslov Potresec odabrala jer je tako njezina kći nazvala potres koji je ostavio trag i još uvijek ima utjecaj na život ljudi.

Slikovnica Potresec svrhovita je i pogađa u srž, edukativna i pedagoška, poticajna i umirujuća istovremeno. Potres je u njoj personificiran, oživljen i dobio je priliku da se predstavi i objasni, čak i ispriča. Zajedno s činjenicama o potresu, njegovom nastanku, gibanju i ponašanju – prisutna je i emotivna dimenzija te nepredvidive (pa time i zastrašujuće, ali i potencijalno razorne) prirodne pojave. Autorica spretno uključuje činjenice (što je potres, tko se bavi proučavanjem i slično), kao i ponašanje ljudi kad se potres dogodi (vijesti i obavijesti), no ono što je u slikovnici posebno jest i činjenica da i potres, točnije Potresec, ima emocije – žao mu je prestrašiti ljude, svjestan je svoje nepredvidivosti i ne libi se ispričati za sve što uništi, a nije mu mrsko niti utješiti ljude. Potresec objašnjava i kako se ponašati kad se pojavi, i što već sada – čak i djeca – mogu učiniti. Imajući u vidu dječje emocije, autorica nenametljivo i iskreno ohrabruje djecu da se izraze o svojim osjećajima, čak i ako je riječ o brizi, ljutnji i strahu jer su i te emocije sastavni dio života – posebice u stresnim i nesvakidašnjim situacijama kao što je potres. Obraćanjem u prvom licu i liku Potreseca Mirna Gajski Jolić uspostavlja i oblikuje snažnu kako emotivnu, tako i kognitivnu vezu s čitateljima stavljajući ih u odnos ravnopravnih sugovornika, a iskrenošću i provjerljivim činjenicama zadobiva njihovo povjerenje. Slikovnica je obogaćena i predivnim ilustracijama koje je načinila Katarina Matković.

U vrijeme kad su brojna djetinjstva obilježena nepredvidivim pojavama, ovakva slikovnica dobrodošao je način osvještavanja, ali i približavanja nepoznatoga (i potencijalno opasnoga) djeci bez da ih se zastraši, a autorica ih k tome i ohrabruje na istraživanje i informiranje. Slikovnica Potresec treba pronaći svoje mjesto na obiteljskim policama kako bi mališani naučili da čak i ono što nas straši ima neke pozitivne strane te kako bi roditelji pronašli način da lakše objasne djeci ono čega se i oni sami, iako odrasli, plaše.