“16.Dani Josipa Kašmana” sastojat će se od 3 ekskluzivna koncerta u Malom Lošinju

Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom-U spomen Kašmanu

Na sam dan rođenja Josipa Kašmana, «kralja baritona», održat će se jedinstveni glazbeni događaj – pod vedrim lošinjskim nebom, proslavljeni hrvatski operni pjevači izvest će arije i ulomke iz opera koje su proslavile ime Josipa Kašmana diljem svijeta – od milanske La Scale, gdje je nakon svojeg prvog predstavljanja proglašen kraljem baritona i najznačajnijim baritonom svoga doba do Metropolitan Opere u New Yorku, na čijem je samom otvorenju pjevao dok mu je publika klicala «il principe dei baritoni» – princ baritona.
Bariton Josip Kašman (1850. – 1925.) hrvatski je operni pjevač rođen je 14. srpnja 1850. čiji se bogati umjetnički život slavi projektom “Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom”, potaknut uspjehom iz 2019. godine a gdje će se lošinjskog publici predstaviti vrhunski solisti, redom nacionalni prvaci i prvaci opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci.
Program je koncipiran na liku Josipa Kašmana kao središnjeg solista (na koncertu će to biti prvak riječke opere, bariton Robert Kolar), kroz kojeg se pokrivaju sva velika djela operne literature koja su obilježila karijeru Josipa Kašmana kao i opernih naslova koje sam Kašman nije izvodio, ali su dio željeznog repertoara svakog eminentnog kazališta današnjice.
U ulomcima iz navedenih naslova, Robertu Kolaru će se u duetima, tercetima i završnom kvartetu pridružiti nacionalna prvakinja Kristina Kolar kao i prvakinja opere Ivana Srbljan te tenor Domagoj Dorotić. Za klavirom će biti Darijan Ivezić, asistent dirigenta i korepetitor u Operi u Muenchenu a narator ovog spektakla bit će idejni začetnik te umjetnički i izvršni voditelj projekta Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebomm ujedno i umjetnički i izvršni voditelj festivala Dani Josipa Kašmana, Danijel Gašparović.
Bogatstvo klavira
Proslavljeni svjetski pijanist Andrey Gugnin održat će 27. srpnja 2022. pijanistički recital sa biserima klavirske literature – djelima J. S. Bacha, S. Rahmanjinova, I. Stravinskog, P. I. Čajkovskog i F. Liszta.
Zvijezde svijeta na Lošinju
Jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti današnjice, svjetska violinistička senzacija Julian Rachlin, koji svira na Stradivari violini, po prvi puta nastupit će na Malom Lošinju uz svoje prijatelje, svjetske glazbene zvijezde, glazbeni “dream team”: violisticu Sarah McElravy, violončelista Borisa Andrianova i pijanista Andreya Gugnina.
Dani Josipa Kašmana doživjela su šesnaest izdanja, sa izglednom budućnošću te sa ciljem da na otoku Lošinju stvore novu vrijednost – kulturnu, obrazovnu i turističku, ujedno čuvajući spomen na najslavnijeg baritona kojeg je Hrvatska imala – Josipa Kašmana.
Izvor: CristoforiumArt