U knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu 24.kolovoza 2023. održat će se predstavljanje dvojezične antologije hrvatsko-bugarskog pjesništva „Mama“

U sklopu “Međunarodnih mostova književnosti i umjetnosti”, a  u izdanju Slavenske akademije za književnost i umjetnost iz Bugarske,  u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu 24.kolovoza 2023.godine , s početkom u 18:00 sati održat će se predstavljanje antologije “Mama”.

Naime, prije godinu dana objavljena je dvojezična hrvatsko bugarska antologija suvremenog pjesništva po naslovom „Ljubav – sol života“, a svjetlo dana ugledala je još jedna iznimna dvojezična antologija hrvatsko bugarskog pjesništva naslovljena „Mama“, koja je promovirana na 16. Međunarodnom festivalu Slavenski zagrljaj u Varni, te putem društvenih mreža.

Obje antologije objavljene su uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te uz potporu Fonda „Kultura“ Varna iz Bugarske.

Antologija naslovljena „Mama“ donosi ishodišnu emociju pripadanja, plemenitost utkanu u nama i duhovnu povezanost kako s našom zemaljskom majkom tako i s nebeskom majkom te širinu tematike krečući od osobne preko opće do univerzalne ljubavi i ljudskosti, što je u ovom kompleksnom vremenu pa i u svakom vremenu čitateljima itekako potrebno.

U Antologiju je uključeno trideset suvremenih hrvatskih i trideset suvremenih bugarskih pjesnika, a nakon objavljivanja i predstavljanja u Varni dostupna je međunarodnom čitateljstvu. To je posebno značajno za promociju hrvatskih pjesnika, odnosno za hrvatsku književnost i jezik te bolje razumijevanje i učvršćivanje književnih veza i odnosa s Bugarskom te svim slavenskim zemljama.

U ovoj antologiji zastupljeni su sljedeći autori: Ivan Babić, Tomica Bajsić, Enerika Bijač, Boris Domagoj Biletić, Krešimir Bagić, Silvija Benković Peratova, Božidar Brezinčak Bagola, Diana Burazer, Anela Borčić, Ljerka Car Matutinović, Marina Čapalija, Mirko Ćurić, Tomislav Domović, Lidija Dujić, Milan Frčko, Božica Gašparić, Davor Grgurić, Zvjezdana Jembrih, Marina Kljajo Radić, Ivan Kramar, Stanko Krnjić, Maja Kušenić Gjerek, Ružica Martinović Vlahović, Luko Paljetak, Pero Pavlović, Marijana Rukavina Jerkić, Miljenko Stojić, Nataša Vorobjova Hržić, Sonja Zubović i Darija Žilić.

Knjiga je popraćena predgovorom i pogovorom, opremljena je s tristotinjak reprezentativnih grafičkih priloga u boji koj potpisuje ugledni bugarski umjetnik Hristo Kralev te je ukupno gledajući na visokoj estetskoj razini, kao što je to već uobičajeno i vidljivo u svim dosadašnjim antologijama u izdanju Slavenkse akademije.

Suradnja hrvatskih autora sa Slavenskom akademijom vrlo je bogata, osobito prevoditeljska, ovom prilikom spomenimo samo neke objavljene naslove iz te suradnje „13 zvijezda na slavenskom pjesničkom nebu“, antologija u koju je iz Hrvatske uključena Vesna Parun, „Antologija suvremena hrvatske poezije“, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, antologije „Prinošenje riječima“, „Rijeka i njezine obale“, Kruh naš svagdanji“, „D – kao Domovina“ te već spomenuta „Ljubav – sol života“ i također niz zbirki pjesama i ciklusa pjesama na bugarskom i raznim slavenskim jezicima.

Izvor: TEKSTON umjetnička organizacija