Otvoren „57. Međunarodni dječji festival“ u Šibeniku

Na jednom od najljepših renesansnih trgova na Jadranu, Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku,  otvoren je  57. Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Riječ je o festivalu koji se izvodi pedeset i sedam godina, traje dva tjedna , a počinje nakon završetka školske godine. Tada šibenske ulice ispune dječji smijeh i veselje.

 

 

Nakon podizanja festivalske zastave i izvođenja himne festivala, publici su se obratili  gradonačelnik grada Šibenika dr. Željko Burić i  gospođa Anamarija Kirinić, a čast da otvori  umjetnički program dobio je mjuzikl Buratino koji je tradicionalno izveden na ljetnoj pozornici.

Buratino je nastao prema djelu Zlatni ključ: Avanture Buratina, velikana ruske i svjetske književnosti Alekseja Nikolajeviča Tolstoja, a oživljavanje je povjereno imenima koja su se prethodno dokazala na djelu pa Marijana Nola potpisuje prilagodbu teksta, dok se režije prihvatila redateljica Nina Kleflin.

 

 

Za glazbu je zadužen Neno Belan uz pomoć svojih Fiumensa, a glumačka postava jača je za nekoliko novih imena:  Maja Kovač, Mate Gulin, Damir Lončar, Franka Klarić, Oriana Kunčić, Jakov Bilić, Šime Bubica, Nela Kocsis, Matija Kačan te Ivo Perkušić.  Svima njima pomogli su  stasom mali, ali talentom veliki polaznici dramske radionice Ivana Jelić pri Šibenskom kazalištu.

Prekrasna Ljetna pozornica bila je kao i svake godine ispunjena do posljednjeg mjesta, što i ne čudi s obzirom na to da  će ovaj festival s velikim međunarodnim, ali i nacionalnim značajem i ove godine predstaviti veliki broj umjetnika iz svih krajeva svijeta u više od sto četrdeset programa unutar kojih je i pedeset predstava.