Predstavljen program nove sezone 17/18 HNK Ivana pl.Zajca u Rijeci

Zatvaranjem 14. Riječkih ljetnih noći  intendant HNK u Rijeci Marin Blažević i ravnateljski tim umjetničkih grana predstavili su program nove sezone 2017/2018 pod motom Opet pobjeđujemo sebe.

 

Jelena Kovačić, Kristina Kaplan, Marin Blažević, Rosanna Bubola i Petar Kovačić

 

„S novom sezonom nemamo problem kao s Riječkim ljetnim noćima – odluke su donesene odavno. Odlučili smo prihvatiti rizik, ne posustati, ne odustajati od programa, ne rasprodati kazalište davanjem u najam već biti lukobran ozbiljne, odgovorne i vrijedne umjetnosti. U novoj sezoni riječkog HNK ponovno pobjeđujemo sebe: nastavljamo s nezaboravnim koncertima orkestra riječke Opere pod ravnanjem vrhunskih dirigenata (Philippa von Steinaeckera, Yordana Kamdzhalova, Zorana Juranića, Marca Boemija, Pavla Dešpalja te naravno, i dalje s nama – Villea Matvejeffa); uvodimo dva nova pretplatnička ciklusa koje ćete teško zaobići; u ciklusima Gostovanja u pretplati gostuju Balet i Drama HNK u Zagrebu, Dramsko kazalište Gavella, slovenska narodna kazališta iz Ljubljane i Maribora, Malenki Theatre iz Izraela, Slovenska filharmonija, mlada pijanistička zvijezda Aljoša Jurinić i jedan od vodećih tenora u svijetu, Yusif Eyvazov.

Krećemo u obnovu našeg Baleta pod vodstvom Maše Kolar, a moći ćete upoznati nove članove našeg baletnog ansambla u čak pet premijera. Izvodimo čak dvanaest premijernih dramskih predstava, u izvedbi ansambala Hrvatske i Talijanske drame i njihovih gostiju; gostujemo diljem Europe, izvodimo Otella i koncert u zagrebačkom HNK i Lisinskom, snimamo nosače zvuka sa solistima svjetskog glasa. Premijerni operni program nikada bogatiji: La Bohème, Didona i Eneja, Macbeth, Falstaff, Norma, ponovno Otello i Werther. Osim toga, nastavljamo s obnovom gledališta – na redu je mezzanin – ali i drugih prostora važnih našim gledateljima poput toaleta. Poslušali smo publiku pa u novoj sezoni nema premijera niti koncerata s neudobnim montažnim gledalištem. Pokrećemo pilot program Riječko kazalište mladih Kamov, stvaramo budućnost riječkog Kazališta – novu publiku”, uvodno je o novoj sezoni kazao intendant Marin Blažević.

 

Novu sezonu Talijanske drame predstavila je Rosanna Bubola rekavši kako će biti u znaku hommagea, prije svega talijanskim autorima. Prvi premijerni naslov će biti Brešanova La rappresentazione dell’Amleto nel villaggio di Merduscia di Sotto / Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, koja se prvi put izvodi ne samo na talijanskom nego na istrovenetskom dijalektu. Mario Fratti jedan je od najvažnijih živućih talijanskih dramatičara, a u studenom će izvesti njegova duhovita i oštra komedija, inspirirana Fellinijevim filmom, Sei donne appassionate / Šest strastvenih žena. Predstava Anche le pulci hanno la tosse / I buhe kašlju , autora Fulvia Tomizza namjenjena je za djecu i obitelj. I Giganti della montagna / Gorski divovi nedovršena je Pirandellova drama u velikoj koprodukciji s kazalištima nacionalnih manjina iz Trsta, Temišvara, Subotice i Skopja.

Reprizno će se izvoditi La locandiera / Gostioničarka Mirandolina, Cabaret D’Annunzio, Attenti al lupo ovvero Cappuccetto Rosso / Čuvaj se vuka ili Crvenkapica.

 

Nova ravnateljica Baleta je Maša Kolar, a novu baletnu sezonu predstavila je v.d. ravnateljica Baleta Kristina Kaplan. Istaknula je kako se riječki Balet odlučio u sezoni 2017/ 2018 voditi idejama raznolikosti, rada i izvrsnosti, kojima želi emancipirati i ojačati poziciju i djelovanje riječkog baletnog ansambla.

„Raznolikost planiranih umjetničkih projekata i sami njihovi naslovi od Macbetha, U svakom slučaju i Veseli Božić nestašne djece, do Ivice i Marice, te Rossini Cards ukazuju na različitost koja predstavlja mjesto susreta, otvorenosti, znatiželje, solidarnosti i ravnopravnosti”, uvodno je citirala Mašu Kolar.

Macbeth u koreografiji Maše Kolar na originalnu glazbu Višeslava Laboša u dinamičnom stilu zahtjevnih sekvenci, rasplesat će plesače, bogato razrađeno i visokoestetizirano. U svakom slučaju koreografa Vigura Gurdua za plesače starije od 40 godina prikazat će starost na zaigrani način. Maša Kolar koreografirat će i plesnu predstavu Veseli Božić nestašne djece koja na specifičan način pokazuje što je duh Božića bio, a u što se pretvorio danas. Nagrađivana američka koreografkinja i balerina Gina Patterson donosi neoklasični balet na špicama Ivica i Marica prema istoimenoj bajci braće Grimm. Suvremeni balet Maura Bigonzettija Rossini cards oduševio je kritiku i publiku diljem Europe i Sjeverne Amerike, a sada će ga postaviti i u Rijeci. Reprizno će igrati „Labuđe jezero” koreografa i redatelja Staše Zurovca.

 

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić najavila kako će jednog od naizvođenijih i najutjecajnijih dramskih komada njemačkog govornog područja, Büchnerovog Woyzecka režirati Anica Tomić, a Schwabove Predsjednice redateljica Bojana Lazić.

Prva režija dječje predstave priznatog koreografa Matije Ferlina bit će Nazorova Voda, a Renata Carola Gatica režirat će Noćnu školu autorice Vedrane Klepice, s kojom će otvoriti pitanja o tinejdžerima hospitaliziranima u riječkoj Psihijatrijskoj bolnici Lopača.

Zajc Lab će ostvariti koprodukciju s Gledališčem Glej iz Ljubljane (Brodar, Novak, Stegnar Orgija), te s umjetničkom organizacijom Autorske inicijative OOUR (Čuljak Down, by law).

Reprizno će se igrati Moliѐreov Mizantrop, Frljićevo Naše nasilje i vaše nasilje i Turbofolk Riloudid, Bergmanova Jesenja sonata, Frljićevo i Blaževićevo Hrvatsko glumište, za mlade Verneov Put oko svijeta u 80 dana te za djecu Amodeova Čuvaj se vuka ili Crvenkapica.

 

Ravnatelj Opere Petar Kovačić najavio je, osim bogate operne i koncertne sezone, i novi pretplatnički ciklus Gala posvećen gostovanjima u suradnji s različitim partnerima: „Konačno nam u goste dolazi Slovenska filharmonija. Koncertnu sezonu otvaramo uz mladu pijanističku zvijezdu Aljošu Jurinića koji je preselio u New York i imamo sreću što smo ga uopće uspjeli dobiti. Zanimljivo za publiku, za svaki koncert imamo drugog dirigenta. Komorni koncerti bit će u udobnim stolicama partera, a ne više na montažnom gledalištu”.

Naglasak u operi je na talijanskom repertoaru,a standardna djela izvodit će se u novom ruhu. Nakon  30 godina vraća se opera La Bohème u režiji Fabrizija Melana, a potom sljedi barokna opera Didona i Eneja, pa trilogija Verdi – Shakespeare (Macbeth,Otello, Falstaff), te Bellinijeva Norma. Reprizno će igrati Werther i Otello.

 

Održat će se i dva Super gala koncerta, prvo u Lisinskom, a zatim i u riječkom Kazalištu s plejadom velikih pjevačkih imena (Lucio Gallo, Yusiv Eyvazov, Daria Masiero, Rossana Rinaldi) i čak dva dirigenta (Marco Boemi i Ville Matvejeff).