U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Austriji održana je književno-kazališna večer s Mirom i Mladenom Gavran

U sklopu obilježavanja Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017. u Veleposlanstvu Republike Hrvatske  u Republici Austriji  smještenom u Beču, održana je književno-kazališna večer sa hrvatskim književnikom i dramatičarom Mirom Gavranom i njegovom suprugom glumicom i producenticom Mladenom Gavran.

Književno-kazališna večer u Veleposlanstvu Republike Hrvatske popunila je dvoranu  do posljedenjeg mjesta, što i ne čudi  s obzirom da u ovoj godini nude preko osamdeset kulturnih događanja za posjetitelje.

 

Književno-kazališna večer održana u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici / Foto: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Beč 2017.

 

Ljubitelje kazališta i književnosti pozdravila je veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji dr. Vesna Cvjetković, zahvalivši Teatru Gavran što je svojim gostovanjem uveličao kulturnu promociju Hrvatske u toj zemlji.

 

U uvodnim riječima istaknula je da je Miro Gavran najprevođeniji hrvatski književnik i dramatičar ,preveden je na ukupno trideset i devet jezika. Prema njegovim dramama i komedijama nastalo je oko tri stotine kazališnih predstava diljem svijeta, koje je vidjelo više od tri milijuna ljudi. Također je istaknula da svojim radom i stvaralačkim opusom promovira domovinu i hrvatsku kulturnu baštinu na europskoj i svjetskoj sceni , ali da je unatoč poslovnom uspjehu  i dalje skroman obiteljski čovjek.

 

„Jedan od rijetkih koji je ostao jednostavan unatoč svojoj međunarodnoj popularnosti i svekolikim izazovima današnjice” rekla je dr. Vesna Cvjetković,  veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji.

 

Književnik Miro Gavran i dr. Vesna Cvjetković, veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji / Foto: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Beč 2017.

 

Miro Gavran posjetiteljima je predstavio najnoviji roman pod nazivom Nekoliko ptica i jedno nebo, nadahnut događajima iz vremena velike gladi u Hercegovini tijekom Prvog svjetskog rata, roman  Kafkin prijatelj  te roman za djecu i odrasle Ljeto za pamćenje. Dotaknuo se i svojih početaka za vrijeme studiranja na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, svoje prve drame Kreontova Antigona u Dramskom kazalištu Gavella , ali i početaka sa Teatrom Gavran.

 

Nakon predstavljanja romana Mladena Gavran je vrhunskom izvedbom izvela dva dijela iz monodrame Najluđa predstava na svijetu te do suza nasmijala prisutnu publiku.

 

Razgovor se nastavio i nakon promocije na oduševljenje pristunih, gdje je književnik odgovarao na pitanja iz publike, ali i potpisivao romane.