Robert Roklicer : “Udrugu FRiKK sam osnovao u svrhu bržeg i jednostavnijeg snalaženja umjetnika u zavrzlami procedura!

 

U krugovima kulturnih djelatnika lijepe naše , širi se jedna zanimljiva vijest. Naime, osnovana je Udruga FRiKK  koja povezuje fotografe, glumce, redatelje, dramaturge, pisce, glazbenike, nakladnike i mnoge druge djelatnike u kulturi na području Republike Hrvatske. Udruga je već okupila značajna imena , a iza osnivanja stoji  književnik i dramaturg Robert Roklicer , koji nam je u intervjuu otkrio tko se može učlaniti i koji su ciljevi Udruge FriKK.

 

 

 Kako ste došli na ideju osnovati Udrugu FRiKK?

Udruga za film, radio, kazalište i književnost (FRiKK) osnovana je prvenstveno u svrhu bržeg i jednostavnijeg snalaženja umjetnika u zavrzlami procedura često hermetičkih cehovskih udruženja. Tako, na primjer, mlađi glumci često nemaju pravodobne informacije o audicijama za castinge , književnici o uvjetima koje pružaju nakladnici, redatelji počesto traže dramaturge koji će im adaptirati predloške već postojećih književnih djela, i tako dalje. FRiKK je, stoga, zamišljen kao svojevrsna platforma svim umjetničkim cehovskim udruženjima kako bi – i njima samima – olakšao posao u vođenju pojedinih prioritetnih područja kojima se bave. Povezivanjem filma u kojemu su ogranci fotografija, glumci, redatelji, scenografi… kazališta u kojemu su scenci, pisci, tonci, glazba, glumci… radija u kojemu su mediji, informacije, jinglovi, gosti – kultunjaci… i književnosti u kojoj su autori, nakladnici, distributeri, promotori, dramaturzi, scenaristi… stvara se jedinstvena baza podataka koja može biti svakome od pomoći.

 

 

Udruga je osnovana u Virovitici , no djeluje li na području cijele Hrvatske?

Udruga FRiKK osnovana je u Virovitici jer je u ovome prelijepom gradu, za vrijeme vrhunski organiziranog  FRA MA FU festivala došlo do “okidača“ da se ideja o FRiKK-u napokon pokrene od višegodišnjeg  planiranja do konkretnog ostvarivanja. Iako je formalno sjedište u Virovitici, prema usvojenom Statutu FRiKK-a, udruga je odmah postavila i registrirala (za sada) još dva sjedišta ogranka, u Zagrebu (predsjednica Iva Gusić, mag.iur.) i u Osijeku (predsjednik Saša Drinić (tv urednik i radijski voditelj). Uskoro će se otvoriti ogranci u Rijeci, Vukovaru, Splitu i Đakovu, a vjerujemo i u drugim gradovima u kojima već imamo svoje redovno članstvo.

 

 

Tko se sve može učlaniti u Udrugu?

Svatko tko je već afirmiran ili se najmanje dvije godine nastoji afirmirati u jednom od navedenih ogranaka ili podgranaka FRiKK-a. Primjer mogu navesti kolegicu koja iza sebe ima već osam objavljenih književnih djela, a iz nekih razloga čak ne pripada članstvu  DHK ili HDP, i iako je vrlo talentirana spisateljica, ne uspijeva pronaći nakladnika i urednika za svoju devetu knjigu… Ona intenzivno djeluje na književnoj sceni već 10 godina, ali je na žalost – one man band. Uključivši se u tim FRiKK-a, pronašli smo joj sve potrebito da nastavi svoje književno stvaralaštvo.  No, takvih je primjera mnogo.

 


Koji su ciljevi Udruge FRiKK?

Osim spomenute baze podataka, FRiKK ima već dva produkcijski zatvorena programa. To su tribine Jutra poezije koje djeluju u Zagrebu od 1964. godine i spadaju u ogranak Književnosti, te u ogranku Kazališta – kazališnu predstavu TIN koju je napisao i režirao Željko Senečić. U njoj glume akademski glumci Iva Šimić i Antun Tudić, dok se ja pojavljujem kao epizodni lik. Predstava je napravljena u Zagrebu, a premijerno će biti izvedena 25.11.2017. za Europsku noć kazališta u osječkom kazalištu Branka Mihaljevića. Također se spremaju novi projekti, kao što je dokumentarno igrani film Kuća, komorna tv drama Tin, festivali i seminari diljem RH.

 

 

U studenom organizirate mjesec posvećen pjesnicima s područja juga, pod tematskim naslovom Dobro Jutro more . Tko će sve gostovati i gdje će se susreti održavati?

Ogranak književnosti, kao što sam već spomenuo, naslijedio je tribine Jutra poezije koje osnutkom FRiKK-a nastoje vratiti dignitet poeziji. Tako smo u rujnu imali tematski ciklus Jutro – pjesnikinja (Dame prve biraju), u listopadu ciklus Glumci čitaju vlastiti izbor iz svjetske poezije, dok u studenome imamo „južnjačku“ poeziju tematsko povezanu pod naslovom Dobro jutro more. Moram naglasiti da su u sva tri tematska mjeseca gosti FRiKK-a afirmirana imena iz književnosti i glumišta. U studenom će na rasporedu biti Frano Vlatković , pjesnik iz Orebića (04.11), Luka Kordić, pjesnik iz Splita (11.11.), Julijana Plenča i Zdravka Meštrović, pjesnikinje iz Rijeke (18.11,) i Anđelka Korčulanić, pjesnikinja i književnica iz Splita (25.11.). Sve tribine i dalje se održavaju svake subote od 12,00 sati u legendarnoj krčmi Pod starim krovovima, Basaričekova 9, Zagreb, upravo ondje (i u vrijeme) gdje se tradicionalno održava Jutro poezije. Naglasio bih samo da tribine Jutra poezije i dalje normalno funkcioniraju, kao što funkcioniraju više od pola stoljeća, ali ovaj put pod legitimnim okriljem FRiKK-a.

 

 

Osim Udruge FRiKK na čemu trenutno Robert Roklicer radi? Možemo li uskoro očekivati novu knjigu ili film?

U pripremi je nova knjiga kratkih priča te jedan scenarij. No o tome bih kad dođe vrijeme  jer trenutno svu raspoloživu snagu i kreativnost posvećujem uz svoje suradnike (Domagoja Markovića, Ivu Gusić, Sašu Drinića i Kristinu Bartolec) ustrojstvu FRiKK-a.

 

 

Za više detalja o Udruzi FRiKK posjetite   http://frikk0.webnode.hr/   ili službenu facebook stranicu  https://www.facebook.com/filmradioknjizevnostkazaliste/