Miro Gavran dobitnik je godišnje “Nagrade za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2016.godinu”

 

U Muzeju za umjetnosti i obrt svečano je dodijeljena godišnja Nagrada za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2016.godinu. Žiri za dodjelu Nagrade prof.dr.sc. Slobodan Kaštela, Damir Matković, prof. Želimir Mesarić, Ivan Đerek i dr.Mijo Ivurek jednoglasnom je odlukom odlučio da se Nagrada dodijeli hrvatskom književniku Miri Gavranu.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2017.

 

Godišnju nagradu za promicanje hrvatske kulture u svijetu utemeljili su Hrvatski kulturni klub i INA 1994.godine. Nagrada se dodjeljivala do 2009. godine kada se zbog prestanka sudjelovanja INE prekinulo dodjeljivanje ove ugledne nagrade. Prošle godine Hrvatski kulturni klub je s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport uspio obnoviti nagradu, te nastaviti ovaj ugledni projekt na području kulture.

 

Autor skulpture Nagrade je akademski kipar Petar Barišić, a Nagrada se sastoji od skulpture, priznanja te novčanog iznosa. Ovo uistinu veliko priznanje okupilo je velik broj kulturne elite, a nakon uručenog priznanja prisutnima se obratio književnik Miro Gavran.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2017.

 

„Istinski sam počašćen time što mi je Hrvatski kulturni klub odlučio dodijeliti ovu važnu nagradu kojom se valorizira moje djelovanje izvan granica naše domovine. Zahvalan sam svome dugogodišnjem uredniku iz Mozaik knjige gospodinu Zoranu Maljkoviću što me je predložio za ovu nagradu, zahvalan sam stručnom povjerenstvu i odboru za nagradu što su moje djelovanje ocijenili vrijednim nagrađivanja. A posebnu zahvalnost upućujem akademiku Josipu Bratuliću i profesoru doktoru Slobodanu Kašteli na lijepim riječima koje su o meni večeras izgovorili.

 

Dignitetu ove nagrade bez sumnje pridonosi i ova lijepa monografska knjiga koju kao glavni urednik potpisuje gospodin Damir Matković koji je ovo večerašnje događanje uspješno organizirao. A zahvalu zavrjeđuje i dizajner i urednik Siniša Kovačić, kao i vrsni glazbenici koji će pridonijeli svečanom ozračju.“

 

Miro Gavran u društvu prijatelja i djelatnika Gradske knjižnice Nova Gradiška, Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković” iz Nove Gradiške, te gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića dipl. ing. arh / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2017.

 

Miro Gavran je istaknuo da mu nije bilo teško uspjeti zato što voli pisanje , a nadahnuća mu, hvala dragome Bogu , nikada nije nedostajalo. Prisjetio se svojih premijera, mnogobrojnih književnih susreta što u Hrvatskoj što u inozemstvu, ali i svojih početaka u Novoj Gradiški, te je odlučio novčani dio Nagrade pokloniti Gradskoj knjižnici Nova Gradiška i Pučkom otvorenom učilištu Matija Antun Relković iz Nove Gradiške..

 

„I na koncu, dopustite mi da unatoč lijepim riječima koje sam izgovorio o našem Zagrebu i o našoj Hrvatskoj, ustvrdim da je za formiranje svakog čovjeka najvažniji njegov zavičaj, prostor u kome je dodirnuo prva iskustva i doživio prve poticaje da ustraje u svojim snovima. Prva knjižnica u kojoj sam posuđivao knjige je ona iz Nove Gradiške, a prve profesionalne kazališne predstave sam gledao na sceni Pučkog otvorenog učilišta u Novoj Gradiški, stoga sam odučio cjelokupni novčani iznos ove nagrade podariti upravo Gradskoj knjižnici Nova Gradiška i Pučkom otvorenom učilištu Matija Antun Relković iz Nove Gradiške. A sebi za uspomenu zadržat ću prelijepu skulpturu Petra Barišića i ovu monografsku knjigu u izdanju Hrvatskog kulturnog kluba, koje će me trajno podsjećati na ovaj trenutak u kome sam okružen prijateljima dobio vrijedno priznanje na kome sam vam svima istinski zahvalan.“

 

Za Miru Gavrana ovo nije posljednje ovogodišnje priznanje, jel ga već u prosincu u Beču očekuje dodjela Nagrada Dr.Alois Mock Europapreis 2017.