“Romanca o tri ljubavi” 18.ožujka 2018.godine u bečkom Akzentu

Gradsko dramsko kazalište Gavella iz Zagreba 18. ožujka 2018. u 19:30 sati u bečkom kazalištu Akzent izvesti će jednu od najpoetičnijih hrvatskih drama Antuna Šoljana Romanca o tri ljubavi.

 

Drama je podnaslovom  žanrovski određena kao sentimentalna farsa smještena je, sasvim površno, u vrijeme križarskih ratova , što odmah otkriva i njene jasne komične namjere i potencijale.

 

Kroz jednostavan fabularni sklop okupljen oko četiri lika – Gospe, Službenice, Viteza i Kapelana – Šoljan u svojoj prepoznatljivoj poetici modernističkog iskustva ispisuje nadahnutu igru u stihovima, s neskrivenom intertekstualnošću koja žonglira rečenicama i mislima Shakespeareovim (Gospa: Pasti il ne pasti, to je pitanje!), Cervantesovim, Baudelaireovim.

 

Virtuoznost jezika kojim se poigrava književnom baštinom i otkriva izvrsno poznavanje ne samo srednjovjekovne trubadurske književnosti, zavodljiva je i glumcu i gledatelju, no Romanca o tri ljubavi nipošto se ne zaustavlja tek na formi, postavljajući pitanja o ljubavi, njezinoj stvaralačkoj i razornoj snazi, o njezinoj duhovnoj biti i tjelesnoj prirodi, o ljubavnom ushitu i boli, o sreći i ludilu.

 

Može li se potraga za vlastitom cjelovitošću uspješno završiti u drugome?, pita sebe i nas Antun Šoljan, u naličju molièreovske lakoće pronalazeći egzistencijalni strah i nemir.  Režiju potpisuje Boris Svrtan , a uloge tumače: Igor Kovač, Martina Čvek, Tena Nemet Brankov i Nikola Baće.

 

 

Izvor: www.zagrebwien.at