Sanja Nikčević dobitnica je Nagrade „Andrija Buvina“ Dana kršćanske kulture 2018.

 

Dani kršćanske kulture ove se godine odvijaju  od  17. do 27.ožujka u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku sa preko stotinu zanimljivih programa.Od samog osnutka manifestacije koju od 2005. organizira izdavačka kuća Verbum, dodjeljuje se nagrada Andrija Buvina za izniman doprinos kršćanskoj kulturi i zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu.

 

Nagrada je nazvana  u čast Andrije Buvine, drvorezbara, kipara i slikara iz 13. stoljeća koji je izradio monumentalne vratnice splitske katedrale s 28 reljefa iz Kristova života, jedan od najznačajnijih spomenika europske romaničke umjetnosti. Plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić.

 

Nagrada “Andrija Buvina” / Fotografija: Dani kršćanske kulture

 

 

Dosadašnji dobitnici nagrade Andrija Buvina:

  1. Michael D. O’Brien, kanadski pisac
  2. Vittorio Messori, talijanski novinar i publicist
  3. Radovan Grgec, hrvatski književnik i prevoditelj
  4. Ljubo Stipišić Delmata, hrvatski skladatelj, melograf i slikar
  5. Marko Ivan Rupnik, slovenski slikar i duhovni autor
  6. Rene Medvešek, hrvatski glumac i redatelj
  7. Peter Seewald, njemački novinar i publicist
  8. Josip Bratulić, akademik, hrvatski književnik
  9. Nevenka Nekić, hrvatska književnica i povjesničarka
  10. Bernhard Meuser, njemački katolički publicist i inicijator projekta YOUCAT
  11. Stjepan Lice, hrvatski književnik
  12. Josip Botteri Dini, hrvatski akademski slikar
  13. Robin Harris, engleski pisac, povjesničar i publicist
  14. Sanja Nikčević, profesorica, teatrologinja i kazališna kritičarka

 

 

Ove godine dobitnica je Sanja Nikčević, profesorica,teatrologinja i kazališni kritičar, a nagrada će se dodijeliti u Splitu  27.ožujka 2018.godine na završetku manifestacije.

 

Sanja Nikčević (1960.) teatrologinja i kazališna kritičarka iz Zagreba, redovna profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Njezino djelovanje usmjereno je prema afirmaciji temeljnih ljudskih vrijednosti iz jasno postavljene kršćanske pozicije, vrlo često protiv vladajućih trendova u kazalištu i teoriji, ali uvijek uz znanstveni pristup temama kojima se bavi.

 

Vjerujući da je osobni primjer života najbolji pokazatelj onoga u što čovjek vjeruje i zagovara javno djeluje: selektorica je Festivala kršćanskog kazališta od njegovog pokretanja 2015., piše kazališne kolumne na Bitno.net, vodi emisiju na Radio Mariji Kazalište bez maske, aktivno je uključena u rad katoličkih udruga, a objavljuje i duhovne teme u raznim glasilima (Book, Injigo). Zato je 2015. dobila Priznanje studentskog kapelana Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku za promicanje sinteze vjere, znanosti i umjetnosti umjetničkim i profesionalnim radom, a odlikovana je Redom hrvatskog pletera za doprinos razvitku i ugledu države te za dobrobit građana 2000.
Rođena u Varaždinu, živjela u Podravini, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je diplomirala, magistrirala i doktorirala. Radila je kao kazališna kritičarka Večernjeg lista, savjetnica za kazalište u Ministarstvu kulture, a 1994. osnovala je i deset godina vodila Hrvatski centar ITI-UNESCO. Od 2003. zaposlena na Sveučilištu u Osijeku (prvo na anglistici Filozofskog fakulteta a od 2007. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku gdje predaje povijest drame i kazališta).

 

Predsjednica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara, članica Glavnog odbora Matice hrvatske, aktivna u međunarodnim i hrvatskim strukovnim udrugama, a također je među rijetkima koji se mogu pohvaliti dvostrukim osvajanjem ugledne američke stipendije programa Fulbright.

 

Pokretala je i uređivala časopise, biblioteke, kazališne kritike piše i danas (Vijenac, Hrvatsko slovo), objavila je više od stotinu znanstvenih, stručnih i publicističkih tekstova u zemlji i svijetu, sudjelovala na brojnim skupovima i simpozijima u zemlji i svijetu. Uredila pet antologija: američke drame, hrvatske drame, te hrvatske ratne i poratne drame i ratne komedije. Objavila je deset autorskih knjiga: tri o američkoj drami, četiri o hrvatskoj drami.

 

Njezina je prva knjiga o kazališnoj kritici u Hrvatskoj (Kazališna kritika ili neizbježni suputnik, 2011.) dobila je nagradu A. G. Matoš, a knjiga o nametanju trendova u Europi (Nova evropska drama ili velika obmana, 2005.), za koju je dobila Nagradu Petar Brečić, prevedena je na engleski, slovački i bugarski jezik.

 

 

 

Program Dana Kršćanske Kulture  posvećen dodjeli Nagrade Andrija Buvina 2018.godine:

 

„Suvremena književnost i autori kršćanskog nadahnuća” – tribina 26.ožujka – 19:00 sati , HAZU, palača Milesi

 Sudjeluju: teatrologinja prof. dr. sc. Sanja Nikčević i književnik Miro Gavran.

 

Sanja Nikčević, ovogodišnja dobitnica nagrade Andrija Buvina, u razgovoru s književnikom Mirom Gavranom na ovoj će tribini progovoriti o aktualnim pitanjima iz suvremene hrvatske kulture: Što očekujemo od umjetnosti danas? Zašto čitamo knjige, zašto idemo u kazalište? Što želimo reći publici danas? Zašto pišemo knjige, stvaramo kazalište? Kako smo od lijepe književnosti koja uzdiže dušu dospjeli do ružne provokacije koja vrijeđa? Postoji li lijepo, dobro, istinito i sveto u umjetnosti danas? Tko su autori takve književnosti, kako saznajemo za njih? Tko određuje sustav vrijednosti u književnosti? Je li se piscu/umjetniku moguće oduprijeti pritisku umjetničkih i političkih trendova?

 

 

 

Proglašenje dobitnika nagrade Andrija Buvina i svečano zatvaranje manifestacije održat će se 27.ožujka 2018.godine u  19:00 sati, Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.

 

Sudjeluju:
ovogodišnja dobitnica nagrade Andrija Buvina prof. dr. sc. Sanja Nikčević, msgr. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski,predstavnici organizatora i pokrovitelja.

Nagradu će uručiti književnik Miro Gavran.
Glazbeni program: mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum Split
Dirigentica: Sara Dodig Baučić

 

Izvor:Dani kršćanske kulture