Drama Mire Gavrana prvi put na daskama HNK u Zagrebu u novoj kazališnoj sezoni 2018./2019.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na konferenciji za medije predstavljena je novu kazališna sezona 2018./2019. ,a bogat program na području drame, opere i baleta predstavili su intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, ravnatelj Opere Nikša Bareza, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, redatelj Krešimir Dolenčić, dramski pisac Miro Gavran i redatelj Rene Medvešek. Ulomke iz Mozartove opere Čarobna frula interpretirali su Marija Kuhar Šoša i Tomislav Mužek.

 

Nakon iznimno uspješne i posjećene kazališne sezone koja završava 01. srpnja 2018. godine Završnim koncertom i dodjelom nagrada HNK u Zagrebu,  u središnjoj nacionalnoj kući predstavljen je bogat program nove kazališne sezone 2018./2019. za koji intendantica Dubravka Vrgoč vjeruje da će izazvati jednako zanimanje publike, a bit će sastavljen oko dvije okosnice – klasici ,te ponovno suvremeni pisci i njihova djela.

 

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč / Fotografija: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Zagreb 2018.

 

„U novoj sezoni nastojimo postaviti neka bitna pitanja u ovom vremenu i zato ćemo zajedno s našim gledateljima pokušati pronaći neke odgovore na njih. Ono što je u repertoarnom smjeru i dalje u našem fokusu ,to je susret klasike u suvremenosti. Što se tiče opernih, baletnih i dramskih djela bavit ćemo se nekim klasičnim temama, ali ponajprije temama koje nas se iznimno tiču ili na koje se svakodnevno spotičemo u suvremenosti. Što se tiče Dramskog programa prvenstveno po prvi puta ispravljamo nepravdu koja je napravljena jednom od naših najpoznatijih pisaca u inozemstvu , a to je Miro Gavran, čije drame nikada nisu izvedene na pozornici u HNK u Zagrebu. Mi smo naručili od Gavrana dramu Svaki tvoj rođendan i ta drama će biti praizvedena u terminu hrvatskih suvremenih tekstova krajem ove godine“ istaknula je intendantica Dubravka Vrgoč.

 

Također je najavila i idući Festival svjetskoga kazališta koji će se održati u rujnu, te program Filozofskoga teatra u sljedećoj sezoni.

 

Fotografija: www.facebook.com/hnk.hr/

 

Maestro Nikša Bareza predstavio je program Opere koja će u sljedećoj sezoni producirati tri nova naslova: Mozartovu Čarobnu frulu, Verdijev Trubadur i Rossinijevu Ženu s jezera koja nastaje u koprodukciji s Opéra de Lausanne. Za prosinac je najavio Božićni koncert, koji je prošle godine bio sjajno prihvaćen.

 

Operu Čarobna frula režirat će Krešimir Dolenčić koji je rekao kako se iznimno veseli projektu i ponovnoj suradnji s Hrvatskom narodnim kazalištem u Zagrebu.

 

Ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu Leonard Jakovina / Fotografija: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Zagreb 2018.

 

Program Baleta predstavio je Leonard Jakovina, te istaknuo kako se Balet zagrebačkoga HNK u proteklih nekoliko sezona profilirao u ansambl koji se s visokom interpretativnom kvalitetom upušta u najrazličitije plesne izričaje; od klasike do suvremenog plesa, te je predstavio tri nova ambiciozna projekta: Metropolis (Thea von Harbou – Jiří Bubeníček), Opasne veze (Pierre Choderlos de Laclos – Giorgio Madia) i Annonciation – La Stravaganza (Večer Angelina Preljocaja), najavljujući kako publiku u novoj sezoni očekuje raznolikost, zahtjevnost i velike umjetničke kreacije.

 

 

Ivica Buljan je istaknuo kako predstave koje zagrebački HNK prikazuje posljednjih sezona imaju zadaću reći nešto posebno o ovome trenutku te pozivati publiku na komentare i sudjelovanje. Napominje kako nasilje svijeta vidimo, proizvodimo i osjećamo, a Hrvatsko narodno kazalište je demokratski forum u kojemu izražavamo stavove. Najavio je premijere u idućoj sezoni; Mačku na vrućem limenom krovu Tennesseeja Williamsa, Glumicu Pascala Ramberta, Svaki tvoj rođendan Mire Gavrana, Antigonu Slavoja Žižeka, Tri sestre, autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu) i I am Europe Falka Richtera. Posebno je naglasio kako će u zagrebačkome HNK u Zagrebu biti po prvi put postavljeno djelo poznatoga domaćeg dramskog pisca Mire Gavrana koje je HNK naručio. Prisutni su imali ekskluzivnu priliku čuti izvadak iz drame Svaki tvoj rođendan koju će režirati Rene Medvešek i čija je premijera najavljena za 30. prosinca 2018.

 

Fotografija: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Zagreb 2018.

 

„Dramu Svaki tvoj rođendan napisao sam za zagrebački HNK prema narudžbi intendantice Dubravke Vrgoč i ravnatelja drame Ivice Buljana. Prije tri godine sam dobio tu ponudu. Imao sam potpunu slobodu u odabiru teme a i u žanrovskom odabiru. Jedino su mi dali dvije sugestije koje sam ispoštivao – prva je bila da napišem suvremenu priču situiranu u Hrvatsku, a druga sugestija je bila da napišem obimniji tekst s većim brojem uloga, po kome može nastati ansambl-predstava. I tako je nastala ova dvočinska drama s dvadeset osam lica na stotinjak stranica. To je nježna obiteljska priča smještena u Zagreb, s prepoznatljivim junacima koji će doživjeti emotivne uspone i padove tragajući za djelićima svoje sreće. Radnja otpočinje 1957.godine kada glavni junak slavi svoj deseti rođendan , a završava 2017.u trenutku kada slavi svoj sedamdeseti rođendan. U tih šezdeset godina na zgusnut način zrcale se sudbine većeg broja ljudi, pozivajući publiku da i sama načini svojevrsnu rekapitulaciju svoga života. Sretan sam što je režija povjerena Rene Medvešeku s kojim sam otprve našao zajednički rječnik, a i što je u pitanju glumački ansambl HNK-a Zagreb koji je trenutno u odličnoj formi. Slutim da je pred nama iznimno ugodan i zahtjevan posao, koji ćemo obaviti na radost publike“ rekao je dramski pisac Miro Gavran.

 

 

Po završetku konferencije intendantica je najavila kako uskoro počinje upis pretplate za novu kazališnu sezonu. Od 1. lipnja zainteresirana publika moći će odabrati za sebe najbolju od 12 različitih pretplata, a od 15. lipnja, zagrebački HNK osigurava nov način kupnje pretplate – putem interneta. Tu se posebno ističu pretplate za studente i srednjoškolce, jer im je cilj usmjeriti mlađu publiku u kazalište, a ove godine nastavlja se i Europska pretplata koja pretplatnicima omogućava da odlaze gledati izvedbe u Maribor , a onima iz Maribora u Zagreb, tako da pretplatnike osim izvedbe u kazalištu očekuje i izlet.

 

 

Izvor: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu / www.hnk.hr