Večer čakavske poezije u Lošinjskom muzeju

U četvrtak, 7. lipnja  2018., u 19 sati u Velikoj dvorani palače Fritzi u organizaciji Lošinjskog muzeja, Jedriličarskog kluba Jugo i TZ Grada Malog Lošinja održat će se  predstavljanje ljepote čakavskog poetskog izričaja pučkog pjesnika Tonka Božanića Pepe – Kalafot.

 

Poznati komiški kalafat, pučki pjesnik i zabavljač Tonko Božanić Pepe – Kalafot rođen je u  Komiži 6. siječnja 1947. Ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća otkriva pjesničko stvaralaštvo s kojim živi do danas. Predstavlja se recitativnim performansima u rodnoj Komiži, po obali i otocima, diljem Lijepe naše, a gostovao je i u Sloveniji. Imao je zapažene nastupe na radijskim stanicama Splita, Dubrovnika, Zadra, Pule, Zagreba i Osijeka. Brojne pjesme Kalafota iz Komiže objavljene su u časopisima Slobodna Dalmacija, Hrvatskoj zori i Književnoj Rijeci. Prvu zbirku poezije objavio je davne 1997. godine.

 

Živi i stvara u Komiži, kreativno se bavi izradom dekorativnih i funkcionalnih predmeta od različitih vrsta drva i recitira novo stihovlje nastalo potpuno nehotično u radioni, na teraci, komiškoj rivi, gdje god se nađe, jer to je neraskidiv dio njegova duha, to je on – životni performer Tonko Božanić Pepe, Kalafot iz Komiže.

 

 

 

Izvor: Lošinjski muzej