Plesni koncert Ansambla LADO nazvan “Antologija II” bit će izveden u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Opatiji i u Pazinu

Nakon ovogodišnjeg sudjelovanja na ethno summitu Tradicija Nova u Beogradu gdje su imali prilike nastupiti zajedno s kolegama iz Ansambla KOLO, umjetnici Ansambla LADO nastavljaju s pripremama za svoje tradicionalne rođendanske plesne koncerte.

 

Ansambl LADO pripremio je dva sata programa, koji će sadržavati neke od najpoznatijih koreografija s Ladova dugogodišnjeg repertoara, poput Slavonskih kraljica, Valpovačkog kola, Posavskih plesova i Linđa. Program nazvan Antologija II bit će izveden u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Opatiji, a uz potporu Ministarstva kulture, i u Pazinu.

 

Ladovi antologijski programi koje je osmislio umjetnički voditelj Andrija Ivančan posvećeni su autorima i glazbenim obrađivačima koji su obilježili umjetnički put Lada, poput prof. Zvonimira Ljevakovića, dr. sc. Ivana Ivančana, Božidara Potočnika i Marijana Makara.

 

˝U mjesecu kada obilježavamo 69. rođendan, LADO organizira niz cjelovečernjih plesnih koncerata, a uz suradnju s kolegama iz Ansambla KOLO, posebno se veselimo nastupima i u drugim gradovima Hrvatske, osobito zato što prvi put nastupamo u prekrasnoj dvorani Centra Gervais u Opatiji.˝ izjavio je Krešimir Dabo, ravnatelj Ansambla LADO.

 

Samo deset dana nakon zagrebačkog koncerta, 26. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, LADO će zajedno s umjetnicima Ansambla KOLO predstaviti zajednički program Ruku pod ruku 2.0. Ova dva ansambla suradnju su obnovila 2016. godine i od tada neprestano razmjenjuju iskustva i grade međusobne odnose.

 

˝Nakon iznimno uspješne inicijalne suradnje s kolegama iz Ansambla KOLO 2016. godine, a koja se nastavila razvijati i kroz Ethno Summit već drugu godinu za redom, koncerti Ruku pod ruku 2.0 logičan su nastavak zajedničkih stremljenja ka što kvalitetnijem predstavljanju izvedbene tradicijske umjetnosti i zajedničkom pronalasku i kreiranju ideja u području folklornog kreativnog izraza˝, izjavio je Dabo.

 

 

Izvor: LADO