Preostali dugovi i dva milijuna kuna za naknadu za 2016. godinu biti će dostavljeni u DHK do kraja ove godine!

Uoči najpoznatijeg hrvatskog sajma knjige Interlibera  i u trajanju Mjesecu hrvatske knjige Nacionalna i sveučilišna knjižnica objavila je popis tridesetak najposuđivanijih pisaca , prevoditelja i ilustratora za 2016.godinu.

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu prikuplja podatke o posudbi u narodnim knjižnicama, a u sustav praćenja posudbe uključeno je tek 20 županijskih knjiženica. Poredak na listi  najposuđenijih ostao je isti kao i 2015.godine , pa se na samome vrhu nalazi  Sanja Pilić s 24.296 posudbom, drugi je akademik Pavao Pavličić s 18.977 posudbi , a treća je Sanja Polak s 14.585 posudbi.

 

„Iako je ovo četvrta godina zaredom baš mi zbilja puno znači. Prva godina mi je bila najluđa zato što uopće nisam očekivala da se nešto prebrojava , bili smo tu Miro Gavran , Pavao Pavličić i ja i te godine nismo dobili nikakva sredstva , međutim bili smo svi jako sretni jer se zapravno nismo tome nadali , ali svake godine je jednako veselje“ rekla je književnica Sanja Pilić.

 

„To mi je jedna  od najdražih stvari u poslu koji radim. Ja naime nastojim pisati za čitatelje i onda sam jako zadovoljan kad vidim da oni u bibliotekama posuđuju moje knjige“ ističe akademik Pavao Pavličić.

 

Krajem svake godine Ministarstvo kulture donosi proračun i odlučuje o proračunskim sredstvima , a pravo na iznos od dva milijuna kuna koji je određen za 2016.godinu djeli se na pisce, prevoditelje, ilustratore i njihove nasljednike (koji imaju pravo na naknadu i 70 godina od autorove smrti). No naknada za 2016.godinu još uvijek nije isplaćena i to sve zbog problema nastalih u sustavu koji se koristio prethodnih godina !

 

„Najvažnije nam je zapravo da potpišemo Ugovor sa ministarstvom i da nam se ta sredstva uplate. Dobila sam informaciju da će to  biti u najskorije vrijeme i da je Ugovor pripremljen , a zatim naknade obračunavamo na temelju izvještaja kojeg dobijemo iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice , dakle očekujemo i njihovo izvješće, i čim budemo imali i jedno i drugo i novce  neće biti nikakvog problema da napravimo da se sredstva isplate“ ističe Ružica Cindori , tajnica Društva hrvatskih književnika.

 

„Kao posljedica te manjkavosti i tih kašnjenja nastali su i određeni dugovi Ministarstva kulture koji su jednim djelom riješeni prema Društvu hrvatskih književnika , a svi preostali dugovi i dva milijuna kuna za naknadu za 2016. godinu biti će dostavljeni DHK do kraja ove godine“ rekla je glavna savjetnica Ministrice kulture Dubravka Đurić  Nemec.

 

Iznos koji je određen u Hrvatskoj daleko odskače od primjerice od susjedne  Slovenije koja broji manji broj stanovnika i književnika i ta naknada se djeli samo na autore i ona iznosi 800.000 € , a hrvatski  književnici ističu kako oni svi skupa zajedno djele iznos od dva milijuna kuna koji u eurima iznosi oko 230.000 €, a  koji se primjerice u Hrvatskoj dodjeljuje za snimanje jednog filma.

 

„Kako je Ministarvo kulture u zadnje dvije godine uspjelo kroz svoje nove mjere ili pojačane stare mjere u knjižni sektor ubaciti i dodatnih petnaestak milijuna kuna,  mi vjerujemo  jer namjera postoji,  da u državnom proračunu pronađemo i za povećanje ukupnog iznosa za naknade za pravo javne posudbe“ ističe Dubravka Đurić  Nemec , glavna savjetnica Ministrice kulture

 

No neki od književnika se bune i što se sustav koji prikuplja podatke obračunava u samo 20 Narodnih knjižnica , a u Hrvatskoj ih ima 230,  te dodatnih  40 Knjižnica grada Zagreba u Zagrebu, te smatraju da taj popis posudbe nije realan.

 

Iz ministarva kulture poručuju taj sustav neće mjenjati jer bi se onda trebao raditi novi sustav koji bi samo stvorio dodatne probleme u prikupljanju podataka , a umjesto toga žele riješiti postojeće.