U HDDU objavljen je popis nominiranih za “26. Nagrade hrvatskog glumišta”

U Hrvatskom društvu dramskih umjetnika održana je konferenciju za medije na kojoj su objavljena imena nominiranih umjetnika u svim kategorijama 26. Nagrade hrvatskog glumišta.

 

Dodjela  Nagrade hrvatskog glumišta održat će se 24. studenog 2018. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu , a tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su objavljena imena nominiranih umjetnika u svim kategorijama (drama, opereta/mjuzikl, ples)

 

“ Ja vam mogu reći da sam jako ponosna da ove godine po 26.put slavimo hrvatskog Oscara i to je na neki način dan kazališne državnosti i to  upravo 24.studenog , zbog toga što je davne 1860. godine Vilim Lesić na nagovor Dimitrija Demetra izrekao rečenicu Na sceni HNK u Zagrebu sa ove scene govori se samo hrvatski i tako je bilo u cijeloj hrvatskoj “ rekla je predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović.

 

“Sveukupno je bilo šezdeset predstava i u to spada repertoarni teatar, veliki teatri , kazališne grupe , ali i dječje kazalište sa predstavama za mlade i kazališta lutaka. Četiri mjeseca gledamo te predstave , putovali smo po cjeloj Hrvatskoj i potrudili smo se svaku predstavu pogledati” ističe predsjednica žirija za dramu Mirela Brekalo Popopić.

 

Imena nominiranih  obznanila je : predsjednica žirija za dramu Mirela Brekalo Popopić, predsjednica žirija za operetu i mjuzikl Mirjana Bohanec-Vidović te predsjednik žirija za ples Marko Gutić Mižimakov.

 

Osim spomenutih Nagrada  dodjeljuju se i Nagrada za izniman dobrinos kazališnoj umjetnosti , a ove godine dodjeljuje se Zvonimiru Mihanoviću. Potom Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje – Drama – Mustafi Nadareviću , te Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje – Opera – soperanistici Blaženki Milić.

 

Najvažnija Nagrada za umjetnička ostvarenja Nagrada hrvatskog glumišta utemeljena je 1992. Godine , a najuspješnija dobitnica sa čak šest Nagrada je glumica Doris Šarić – Kukuljica.

 

Popis nomiran možete pronaći na  stranici  www.hddu.hr