Zadnja ovogodišnja Filharmonijska večer u Lisinskom oduševila publiku svečanim koncertom i raskošnim balom

Prednovogodišnji svečani koncert Zagrebačke filharmonije ponudio je nezaboravni umjetnički doživljaj, a Filharmonijski bal, poput poznatih bečkih, obilježio je zadnju ovogodišnju glazbenu večer u prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Prema raspoloženju posjetitelja moglo bi se reći da je to bila najsvečanija glazbena noć ove godine.

 

Posebnu čar ovoj nedjeljnoj večeri dao je bogati glazbeni program najpoznatijih i najljepših novogodišnjih melodija – valcera i polki, koji je zagrebačkoj publici dočarao ugođaj nekadašnjih bečkih dvorova, glazbene raskoši zlatnog doba klasike i vedre rasplesanosti. Nezaobilazni klasici Na lijepom plavom Dunavu i Radetzky marš upotpunili su doživljaj i rasplamsali prednovogodišnje raspoloženje publike u dvorani.

 

Zagrebačkom filharmonijom na novogodišnjem balu ravnao je maestro  Ivan Hut, a solističke nastupe imale su mlade zvijezde domaće operne scene, sopranistica Ilijana Korać Teklić i  bariton Leon Košavić, uz svesrdnu pomoć sjajnih glasova članica Djevojačkog zbora Zvjezdice.

 

U sklopu koncerta, dodijeljena je i nagrada Mladi glazbenik godine, koju je svečano uručio dobitniku gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Zagrebačka filharmonija dodjeljuje nagradu mladim hrvatskim glazbenicima za iznimna umjetnička postignuća ostvarena tijekom aktualne kalendarske godine. Laureat ovogodišnjeg natjecanja i nositelj naslova Mladi glazbenik godine 2018. godine je dvadesetsedmogodišnji dirigent Veton Marevci.

 

Vedro raspoloženje nakon koncerta preselilo se u predvorje Vatroslava Lisinskog. Posjetitelje  je zabavljao Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Josipa Cvitanovića. Poznate plesne melodije i rasplesana publika stvorili su nezaboravan ugođaj u večeri uoči ispraćaja ove godine koju je Zagrebačka filharmonija ispunila nizom uspješnih nastupa pred zagrebačkom, ali i publikom drugih hrvatskih i inozemnih gradova.

 

Filharmonijski bal i ove je godine, kao i prijašnjih, bio prigoda da se glazbenici najvećeg hrvatskog orkestra i publika na svečan način pozdrave s godinom na izmaku i najave nove susrete u 2019. godini.

 

 

Izvor: Zagrebačka filharmonija