U Gradskom muzeju Varaždin održat će se Audio-art radionice – “Projekt skrojene budućnosti”

Tehnički muzej Nikola Tesla poziva sve sadašnje i bivše radnike/ce Varteksa da im se pridruže na radionicama koje će se 15., 16. i 17. siječnja 2019. održati u Gradskom muzeju Varaždin u Palači Herzer!

 

Varteks je bez sumnje jedna od najvećih i najdugovječnijih tekstilnih industrija u Hrvatskoj, osnovana  davne 1918. kao Tekstilna industrija Varaždina (TIVAR) i jedna je od rijetkih koja se, iako znatno smanjenog kapaciteta proizvodnje, održala sve do danas.

 

U vrijeme najintenzivnije proizvodnje Varteks je zapošljavao oko 11.400 ljudi, a uz mušku, žensku i dječju konfekciju te jeans odjeću po kojoj je najpoznatiji, proizvodila se i grebena i češljana pređa od vune, celvlakna i sintetike, vunene tkanine svih vrsta, pokrivači te rezervni dijelovi i uređaji za konfekciju.

 

Na radionicama će se prisjetiti zlatnih dana tvornice, prizvat će se  sjećanja o radnim procesima u različitim pogonima, proizvodima, uvjetima rada… Razgovarat će se o tome što je Varteks značio i još uvijek znači za Varaždin i čitavu Varaždinsku županiju. Razmjenom znanja i ideja, pod vodstvom umjetnika Bojana Mucka, radit će na umjetničkom radu kojim će Varteks biti predstavljen na izložbi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

 

Prva radionica održat će se 15.1.2019. u Gradskom muzeju Varaždin, palača Herzer, s početkom u 17 sati.Voditelj radionice: Bojan Mucko, novomedijski umjetnik, kulturni antropolog i filozof. Radionice su namijenjene osobama starijim od 55 godina. (Molimo sve zainteresirane da ponesu osobne iskaznice.) Sudjelovanje u radionicama je besplatno.

 

Prijave: Spomenka Težak, 042/658 -762, 091/552-5240.
Za dodatne informacije i prijave možete nam se obratiti i putem e-maila kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr ili na broj 091/573 0082.

 

Radionice su realizirane u suradnji Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Gradskog muzeja Varaždin, a dio se projekta Skrojene budućnosti sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.P.02.1.1.03.0043

 

Izvor: Tehnički muzej Nikola Tesla i Gradski muzej Varaždin