06.rujna 2019. održat će se Stručni skup “Pismenost i učenje za održivi razvoj”

Hrvatsko čitateljsko društvo nacionalna je udruga koja u svrhu promicanja i istraživanja čitanja svake godine povodom Međunarodnog dana pismenosti (8. rujna) organizira stručni skup s ciljem okupljanja stručne javnosti i poticanja rasprave o pismenosti i dobrobitima čitanja u hrvatskom društvu. Ovogodišnji skup pod nazivom Pismenost i učenje za održivi razvoj održat će se 6. rujna 2019. u  Velikoj dvorani Školske knjige, Masarykova 28, Zagreb, od 9:30 sati.

Cilj skupa je podsjetiti na Program globalnog razvoja održivog razvoja za razdoblje do 2030. (Agenda 2030) čiji je cilj život na zemlji učiniti boljim i prihvatljivijim za sve. Odgovornost za ostvarenje tih ciljeva do 2030. godine je na Vladi, privatnom sektoru, ali i civilnom društvu.

 

Glavni aspekti koji se zagovaraju Agendom 2030. su osiguranje pristupa informacijama i zaštita temeljnih sloboda u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim sporazumima, očuvanje kulturne baštine, opća pismenost, učenje i obrazovanje te dostupnost i korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije.

 

Novi razvojni ciljevi održivog razvoja proširuju djelokrug na područje promjene klime i održive potrošnje, naglašavaju vrijednost inovativnosti te važnost mira i pravde za sve.

Hrvatsko čitateljsko društvo organizacijom stručnog skupa Pismenost i učenje za održivi razvoj promovira načela održivog razvoja, educira dionike iz različitih dijelova Hrvatske o mogućnostima njihove praktične primjene, potiče na okupljanje i zajedničko djelovanje u promišljanju i provedbi održivog razvoja u zajednici. Stručni skup podržavaju Ministarstvo kulture RH, Goethe-Institut Kroatien i Školska knjiga.

Posebna gošća skupa je predavačica Susanne Brandt koja će održati izlaganje Budućnost počinje pitanjima. Knjige, slike i pjesme prate djecu u obrazovanju za održivu budućnost. Susanne Brandt rođena je 1964. godine. Studirala je bibliotekarstvo i kulturne znanosti, a osim toga je ritmička pedagoginja s dodatnom kvalifikacijom za interkulturalnu glazbenu praksu, njemački kao drugi jezik i pomoć u integraciji. Piše priče, pjesme i glazbu za djecu te razvija praktični materijal za rano obrazovanje. Radi kao urednica i lektorica u Središnjoj službi za knjižnice Savezne pokrajine Schleswig-Holstein.Gostovanje gospođe Brandt omogućio je Goethe-Institut Kroatien.

 

 

 

Izbor: Hrvatsko čitateljsko društvo