Provedite ljeto s Picassom!

Dok je vani uglavnom oblačno i kiši, odlučila sam vas ovaj tjedan upoznati s romanom koji miriše na ljeto, priziva avanture i morske krajolike i mirise. Mozaik knjiga i Zoran Maljković donose Moje ljeto s Picassom, najnoviji ostvaraj za djecu i mlade iz pera Vjekoslave Huljić, čiji je literarni talent zasjao još u djetinjstvu. Piše i za odrasle, no njezine knjige za djecu i mlade doista su prava osvježenja svojom toplinom i temama.

Upravo je takav i roman Moje ljeto s Picassom u kojem je autorica opisala osjetljive obiteljske odnose, činjenicu da se pojavljuje neznani brat, ali i pripreme na dolazak prinove u obitelji i sa svime time se nosi tinejdžerica Suzi. Utkane su tu i prve ljubavi, prijateljstva, ali i ljubav u zrelim godinama. Autorica vješto smješta priču u morski krajolik koji mami na opuštanje, uživanje, ali i avanture. Utkane su tu opaske o umjetnosti (književnosti, glazbi i slikarstvu), dok se tajna u romanu plete oko jednog od najvećih slikarskih imena – Pabla Picassa, a elementi kriminalističkog romana čine ovo ljeto s Picassom još privlačnijim. Pisan čakavskim dijalektom (koji se čita lako i bez problema!), roman stvara ugođaj mirisima i okusima koji gotovo da se šire iz stranica i pozivaju vas da utonete u priču. Ipak, najveće je bogatstvo knjige činjenica da se promišljeno i osjećajno bavi obiteljskim odnosima, osjećajima i promišljanjima kako mlađih, tako i starijih generacija te daje blage i nenametljive savjete koristeći se postupcima svojih likova kao komunikacijskim sredstvima.

Vjekoslava Huljić još je jednom napisala roman za djecu i mlade koji mogu čitati sve generacije. Humor, tajne, more i puno ljubavi jamče rečenice koje se pamte i likove u kojima se čitatelji mogu pronaći, zato se nemojte nećkati i provedite ljeto s Picassom.

Želite li saznati više o knjizi i porazgovarati s autoricom, dođite 15. 5. 2019. (srijeda) u knjižaru Znanje (Gajeva 1) u 18 sati!