Sebastian Seidel : “Drago mi je što ću imati prvu premijeru u Zagrebu i jako sam uzbuđen”

Uoči zagrebačke premijere komedije Hamlet za svakoga koja će se održati u &TD-u razgovarali smo s njemačkim autorom Sebastianom Seidelom koji će 28.svibnja doći na premijeru.  Riječ je o glazbenoj komediji ,  koja kroz različite izvedbene iskaze ispituje komercijalno prihvatljive kazališne formate, problematizirajući kontekst kazališta u okruženju sveprisutne i galopirajuće estradizacije kulture danas.

 

Gospodine Seidel u zagrebačkom Teatru &TD će se 28.svibnja održati premijera vaše komedije Hamlet for you , riječ je o jubilarnoj tridesetoj  premijeri toga vašeg teksta, koji je prvi puta izveden 2006.godine , a  do sada je imao čak dvadeset i devet  premijera u Nemačkoj, Švicarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i u Turskoj. U čemu je tajna uspjeha ovoga vašeg teksta?

 

Mislim da postoji mnogo razloga koji međusobno djeluju. „Hamlet for you“  je poznat diljem svijeta jer predstava postavlja važna egzistencijalna pitanja. Moja predstava je komedija za samo dva glumca koji na zabavan način izvode cijelu priču i međusobno razgovaraju kao stari par. Na taj se način  može raspravljati o mnogim aktualnim temama koje su zanimljive publici.

 

Fotografija:www.facebook.com/itd.teatar

 

Nedavno ste imali premijeru teksta Frankenstein koji je svojevrsni nastavak Vašeg Hamleta. U tom tekstu imate iste junake pa u čemu je razlika u odnosu na prethodni tekst…Da li su junaci isti kao u Hamletu ili su doživjeli promjene?

 

Nakon velikog uspjeha s „Hamletom“, dvojica glumaca su uvjereni da bi trebali nastaviti s nastupom. Tako Friedrich odluči pretvoriti roman „Frankenstein“ u predstavu zato što ga zanima umjetna inteligencija. Ali vrijeme je prolazilo i Johannes je mnogo neovisniji što želi izvesti nego u „Hamletu“. Voli pjevati. Tako Friedrich mora uvjeriti Johannesa i napraviti kompromis (opet kao stari par) što je vrlo smiješno …

 

Autor ste i nekoliko uspješnih monodrama koje govore o povijesnim ličnostima, možete li nam nešto reći o njima i da li ste kada poželjeli od tih monodrama napraviti roman?

 

Napisao sam monodramu o Jakobu Fuggeru koji je bio najbogatiji čovjek u Europi početkom 16. stoljeća. Živio je u Augsburgu. Sveti rimski car Maksimilijan I. bio je ovisan o Fuggeru. Također predstavu možete pročitati kao roman. Glavna ideja je da je Fugger još živ (više od 500 godina) i radi u pozadini kao tajni financijski vođa svijeta.

 

Vi ste Doktor književnosti, kazališni pisac, kazališni redatelj i umjetnički voditelj Sensemble Theatera u Augsburgu koji je početkom godine proslavio dvadesetu godišnjicu postojanja. Što Vam je od tih vaših kazališnih poslova najdraže raditi a što najteže? Da li dok pišete novi tekst već unaprijed razmišljate i o redateljskim rješenjima?

 

Napisati tekst za predstavu  ​​ili režirati predstavu za mene su potpuno različite stvari. Kao dramski pisac ne razmišljam o tome kako ostvariti predstavu. I kao redatelj moram pronaći svoj način usmjeravanja predstave ovisno o glumcima i okolnostima. Ali ponekad je teško razlikovati uloge.

 

Vaš tekst Hamlet za svakoga (Hamlet for you) objavljen je prije dvije godine na hrvatskom jeziku u respektabilnom časopisu Forum Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti . I sada imate svoju prvu premijeru u Hrvatskoj na koju dolazite. Koliko ste upoznati i povezani s Hrvatskom i hrvatskom kulturom i što vam ova premijera znači? 

 

Nažalost, ne poznajem hrvatsku kulturu, ali nekoliko puta sam putovao u Hrvatsku kao turist. Znam i cijenim pisca Miru Gavrana jer smo izveli dvije njegove predstave u Augsburgu i on je došao vidjeti predstave. Sada mi je jako drago što ću imati prvu premijeru u Zagrebu i jako sam uzbuđen.

 

O čemu trenutno pišete i očekujete li Vas premijera u bliskoj budućnosti.

 

U studenom će moja nova predstava o banditu „Hiaslu“ imati svoju premijeru  „Hiasl“ je poznat kao njemački Robin Hood. Živio je u 18. stoljeću u blizini Augsburga i borio se za siromašne i za slobodu svih. Nakon toga ću zapisati dvije tajne ubojstva (“Tatorte”) po naredbi Staatstheater iz Augsburga .