Prava mala riznica stvorena za police

Danas vam donosim nešto posve drugačije; nešto svjetsko, a opet i domaće. Naime, Mozaik knjiga i urednica Aleksandra Stella Škec uz prevoditeljsku pomoć Marije Perišić donose na vaše police predivno ostvarenje naslovljeno Knjige koje su promijenile povijest. Autor Michael Collins uz pomoć svojih suradnika na jednom je mjestu uz prekrasne ilustracije i podrobne informacije skupio literarne ostvaraje od drevnog Egipta pa sve do Malog princa, Simone de Beauvoir ili Alise u zemlji čudesa.

Ono što je mene nagnalo da uzmem knjigu u ruke (osim prekrasne naslovnice i znatiželje da vidim što je uvršteno kao knjiga koja mijenja povijest) jest činjenica da je knjige koje su promijenile Hrvatsku odabrao Pavao Pavličić i time obogatio ovo izdanje knjigama koje su temeljci naše književnosti. Svoje su mjesto tu pronašli Misal po zakonu rimskoga dvora, Zagrebačka Biblija, Marko Marulić, August Šenoa, Matija Jurić Zagorka, Tin Ujević i još 11 drugih knjiga. O svakom autoru i djelu izdvojene su ključne činjenice, pamtljivi detalji i predivne ilustracije koje čitateljskoj publici približavaju svaku knjigu.

Knjige koje su promijenile povijest i svijet pokazuju kolika je moć i raznolikost pisane riječi, koliko je povijesti, znanja pa i osjećaja utkano u svaku, te da svaka od njih nije bez razloga ostavila neizbrisiv trag kako u povijesti književnosti, tako i svijeta.

Pavao Pavličić pak svojim izborom daje kratak, a posve potpun pregled hrvatske povijesti književnosti i naših knjiga koje idu uz bok svjetskim perjanicama. Upoznat ćete u njima i povijest, i književnost, i ljepotu pisane riječi, a ova je ukoričena riznica pravi nagovor na čitanje.

Zavirite malo u svjetsko, ponosite se hrvatskim i promislite nakon čitanja koje biste vi knjige uvrstili kao nezamjenjive i pamćenja vrijedne.