Komorni zbor “Ivan Filipović” sudjelovao na „54. Međunarodnom zborskom festivalu u Barceloni“

Komorni zbor Ivan Filipović – jedan od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj, sudjelovao je na jednom od najstarijih zborskih festivala 54. International Choral Music Festival Barcelona 2019. pod vodstvom svog umjetničkog voditelja i dirigenta Gorana Jerkovića.

 

Nakon velikih međunarodnih uspjeha, osvojenih zlatnih medalja i GRAND PRIX nagrada na najznačajnijim zborskim festivalima (Grand Prix na 14. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova (Verona 2003.), Zlatna medalja na 3.zborskoj olimpijadi (Bremen, 2004.), Zlatna medalja na 4. svjetskim zborskim igrama (Xiamen, 2006.) Grand Prix na Međunarodnom zborskom natjecanju Musica Sacra a Roma (Rim, 2007.), Zlatna medalja na Međunarodnom festivalu i natjecanju pjevačkih zborova (Istanbul, 2011.),  te mnogih uspješnih inozemnih gostovanja i turneja (Austrija, BiH, Bugarska, Italija, Izrael ,Tajvan, Kina, Mađarska, Njemačka, Škotska) od kojih se posebno ističe nastup u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku 2015. godine povodom 70 obljetnice od osnivanja UN-a, ovo je najnovije priznanje zboru za dosadašnje djelovanje kao i promocija hrvatske glazbe i kulture.

 

 

Zbor je održao izuzetno uspješne koncerte u najpoznatijim koncertnim prostorima Barcelone: Crkva Santa Maria del Pi, Bazilika Sagrada Família, Svetište Monserrat te zajedno sa svim sudionicima Festivala u najprestižnijoj španjolskoj koncertnoj dvorani – Palau de la Música Catalana.

 

Program koncerata sastojao se od najreprezentativnijih djela hrvatskih i svjetskih skladatelja, od renesanse do suvremene glazbe, a publika je oduševljeno popratila sve koncerte.

 

Sudjelovanje na Festivalu u Barceloni, bila je kruna proslave 20. obljetnice djelovanja Komornog Zbora Ivan Filipović, a koja je obilježena mnogobrojnim koncertima i umjetničkim projektima u Hrvatskoj, od kojih svakako najviše mjesto zauzima koncert Te Deum u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u lipnju ove godine.

 

Izvor:www.kzif.hr