Na “25.Međunarodnoj ljetnoj školi harmonike” sudjelovat će najugledniji svjetski pedagozi i izvođači

25.Međunarodna ljetna škola harmonike u prostorima OKUD-a  Istra održavat će se od 12. do 17. kolovoza 2019. godine. Program je namijenjen i prilagođen učenicima, studentima, nastavnicima, profesorima, a cilj mu je stručno usavršavanje i stjecanje novih znanja iz metodike, tehnike, teorije i prakse nastave harmonike.

 

Program se ostvaruje putem individualne nastave sa solistima, teorijske glazbene slušaonice, komornog muziciranja te prisustvovanja koncertima Ljetne škole. Bitna značajka Ljetne škole jesu koncerti na kojima će nastupiti ugledni umjetnici harmonike.

 

Već tradicionalno OKUD Istra u Pulu dovodi najuglednije svjetske pedagoge i izvođače na klasičnoj harmonici. Želeći adekvatno obilježiti ovaj značajan jubilej pored sjajnih predavača i brojnih drugih sadržaja odlučili smo nakon dosta godina revitalizirati orkestar.

 

Orkestar je u prvih desetak godina ljetne škole bio vrlo značajan segment ljetne škole, čak bi se moglo reći i njen zaštitni znak. Za tu prigodu svake se godine formirao orkestar impresivan po veličini i kvaliteti. U njemu su sudjelovali članovi harmonikaškog orkestra „Stanko Mihovilić“ iz Pule, stariji polaznici Međunarodne ljetne škole harmonike, a orkestru su se pridružili i pojedini pulski studenti harmonike, učenici i profesori pulske glazbene škole, te poneki gosti iz drugih orkestara čak i iz drugih zemalja. Takav orkestar svakoga je ljeta izveo novi atraktivan program, a privlačio je brojnu publiku.

Koncert kojeg možemo istaknuti kao highlight iz toga razdoblja je koncert iz 1997.g. pod nazivom Bayan at Midnight  održan u Malom rimskom kazalištu u Puli.

 

Pored 25. obljetnice ljetne škole ove godine OKUD Istra obilježava i 60. obljetnicu postojanja te će se ponovno organizirati i veliko druženje harmonikaša udruženih u veliki orkestar. Želja je obnoviti lijepe uspomene svima vama koji su sudjelovali u orkestru na ranijim ljetnim školama, a ujedno pružiti prilliku svima onima koji to do sada nisu, da dožive jedinstvenu atmosferu druženja i zajedničkog muziciranja koje su uvijek krasile rad orkestra na Ljetnoj školi harmonike u Puli.

 

Ovu godinu obilježila je nažalost i jedna tužna vijest. Vijest o preranoj i iznenadnoj smrti osnivača ljetne škole, skladatelja i dugogodišnjeg dirigenta harmonikaškog orkestra „Stanko Mihovilić“ Damira Bužlete. Ovaj tužan događaj potaknuo nas je da program orkestra posvetimo upravo njemu izvodeći njegove skladbe. Naravno, nemoguće je u ovom projektu obuhvatiti sve što je Damir napisao, tako da smo u dogovoru sa voditeljem orkestra dirigentom Denisom Modrušanom odabrali neka od najrelevantnijih djela iz njegovog opusa.

 

KONCERTI

Crkva sv. Franje, Pula

Srijeda, 14.08. u 21:00 h : Stefan Hussong (harmonika)

Petak, 16.08. u 21:00 h: Duo Mirjana Petercol (harmonika) i Vesna Ivanović Ocvirk (klavir)

Subota, 17.08. u 20:00 h:  Završni koncert polaznika i harmonikaških orkestara 25. Međunarodne ljetne škole

harmonike u Puli

 

PREDAVANJA:

Dvorana OKUD-a Istre, Stankovićeva 4

Predavač: Mirjana Petercol

Ponedjeljak, 12.08. u 17:30 h

Tema: Harmonika u Romantici

 

Predavač: Ivana CvetkovskiUtorak, 13.08. u 17:30 h 

Tema: HOKUS POKUS HARMONIKUS! – Predstavljanje početnice za harmoniku

Četvrtak, 15.08. u 17:30 h

Tema: HOKUS POKUS PUBLIKUS! – Savladajmo javni nastup

 

Pozivamo sve zainteresirane da u što većem broju poprate sva događanja u sklopu škole (koncerti, predavanja i individualna nastava).

 

 

Ulaz je na sva događanja besplatan!

 

 

Izvor: OKUD „ISTRA“