Upoznajte tatu Plavca

Melita Rundek književnica je za djecu i mlade o čijem radu svjedoče ponajprije brojni susreti s mladim čitateljima i književnom publikom, ali i osvojene nagrade, od kojih se ističu nagrade Ivana Brlić – Mažuranić, Mato Lovrak i Anto Gardaš. Izvedena na radiju i u kazalištu, uvrštena u lektiru, ali i rado čitana o čemu svjedoče podaci iz knjižnica, Melita Rundek predstavila je svoj novi roman Moj tata Plavac, za čije je ukoričenje zaslužan urednik Zoran Maljković i Mozaik knjiga.

Moj tata Plavac roman je ispričan iz tri perspektive troje djece, potiče na razmišljanje i propitivanje, a kraj je neobičan i poučan. Upoznat ćete obitelj s usponima i padovima, ali obitelj čiji su stup roditelji koji se vole i djeca s vrlinama i manama. Autorica nenametljivo i pedagoški progovara o problemima današnjice postavljajući likove u različite situacije i donoseći stvarna i životna rješenja, lekcije nakon kojih se stječe iskustvo. Progovara iskreno i bez zadrške, dajući kritiku koja služi ohrabrenju i odgoju. U likovima se mogu pronaći i roditelji i djeca, a ružičasti svijet mladenaštva obojan je bojama stvarnosti. U pisanju Melite Rundek književnost umjesto iluzije nudi stvaran svijet sa svim njegovim vrlinama i manama, ali i prostorom za osobni rast i razvoj. Roman je ovo koji svakako potiče na razmišljanje, ističe vrline, a mane su tu da osvijestimo život i mogućnost učenja i napredovanja, građenja kvalitetnih odnosa i spoznaja samih sebe u društvu i obitelji.

Ovaj se roman čita u dahu, a osim mladih trebaju ga pročitati i svi ostali jer se iz njega doista puno uči o svijetu u kojem živimo, daje se prostor za razmišljanje, ali i promjene te se potvrđuje da neke vrline uvijek ostaju ključne, ma kakva vremena da dolaze i opasnosti prijete. Svatko od nas u sebi i oko sebe ima jednog Plavca koji je odličan uzor, baš kao što je ovaj roman izvrstan izbor za čitanje!