Deseti jubilarni “GavranFest” sa čak šest zemalja sudionika

Izvedbama predstava dvaju hrvatskih kazališta Kako je tata osvojio mamu iz GK Žar ptica ,te izvedbom Gavranove satiru Tajkuni kazališta Histrion zatvorit će se deseti jubilarni Gavranfest. Jedini festival u Europi posvećen živućem europskom piscu , našem Miri Gavranu, čije se predstave izvode diljem svijeta, a gledatelji broje u milijunima.

 

Festival se održao u organizaciji Udruge Lastavica u Pragu u Češkoj, a na njemu su ove godine sudjelovali kazališta iz šest zemalja: Češke, Slovačke, Albanije, Srbije, Mađarske i Hrvatske.

 

Mnogobrojna publika na dan otvorenja “10.GavranFesta” u Divadlu Studio dva u Pragu / Fotografija: Udruga Lastavica, Prag 2019.

 

Selektor i producent festivala je František Karoch tom prilikom je rekao:

Ja obično saznam o nekim predstavama koje su interesantne i onda ih poslije idem pogledati. Čini mi se kao i Miri Gavranu da je jedna od najboljih koje sam vidio u Budimpešti “Lutka” koja je unatoč kompliciranom transportu scenografije ipak stigla u Prag i publika je uživala u izvedbi.

Festival se održava četiri godine u Pragu i uistinu svake godine ga posjetiti sve veći broj gledatelja koja uživa u ovim sjajnim izvedbama.

 

 

Miro Gavran u društvu selektora i producenta Festivala Františeka Karocha i glumice Anne Šiškove / Fotografija: Udruga Lastavica, Prag 2019.

 

 

Miro Gavran rekao je tom prilikom:

Bilo mi je veliko zadovoljstvo vidjeti na otvaranju Festivala dupkom ispunjenu dvoranu od preko 600 sjedala, a kako je na otvaranju izvedena 200. izvedba moje komedije “Sve o ženama” s tri sjajne češke glumice, imalo smo praktički dvostruko slavlje. I predstavnici udruge LASTAVICA koji su organizirali GavranFest i vodeći ljudi kazališta STUDIO DVA u kome je festival otvoren, bili su iznimno zadovoljni i uzbuđeni, kao i hrvatska veleposlanica u Češkoj, Ljiljana Pancirov, koja je festival proglasila službeno otvorenim.

 

Drugog dana festivala, imao sam radost predstaviti s izdavačima i prevoditeljima dvije moje nove knjige na češkom jeziku, koje su netom objavljene, a riječ je o romanu PROFESORICA IZ SNOVA, te PET KAZALIŠNIH TEKSTOVA…. A radost mi je donijelo i premijerno izvođenje dokumentarca “MIRO GAVRAN” scenarista i redatelja Zdravka Fučeka, s titlovima na češkom jeziku.

 

Do sada prikazane predstave “Sve o ženama” iz Češke, “Shakespeare i Elizabeta” iz Slovačke, “Papučari” iz Albanije, te “Sladoled” iz Srbije, naišle su na iznimno topao prijem u publici. Doista su u sve 4 predstave nastupili sjajni glumci, a u nastavku festivala očekuju nas izvedbe teatara iz Mađarske i Hrvatske. ”

 

 

Miro Gavran u društvu prevoditelja na mađarski jezik Ivana Varge selektora i producenta festivala Františeka Karocha, te glumaca Eszter Foldes i Szilveszter P.Szabo iz predstave “Lutka” / Fotografija: www.teatar-gavran.hr

 

Kao i u prethodnim izdanjima Festivala održali su se i brojni popratni programi među kojima treba istaknuti promociju dvaju Gavranovih knjiga na češkom jeziku, okrugli stol na kome će sudjelovati prevoditelji, redatelji, glumci i producenti . I ovaj GavranFest svojom kvalitetom i vrsnom organizacijom na najbolji mogući način opravdao je očekivanja od jubilarnog desetog izdanja.