Održana 100.izvedba predstave “Vještica Hillary ide u Operu”

U foyeru  Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održana je 100.izvedba predstave Vještica Hillary ide u operu Petera Lunda. Riječ je o predstavi koja  je 2011. proglašena najboljom na 11. naj, naj, naj festivalu, a Dora Lipovčan za ulogu Vještice Hillary dobila je nagradu kao najbolja glumica na istom festivalu.

 

Predstava je gostovala u Vukovaru, Zadru, Lukavcu, Šibeniku, Samoboru, Velikoj Gorici,  Svetoj Klari, Varaždinu, Zaprešiću i u Histrionskom domu na Gumbekovim danima.

 

Vještica Hillary danonoćno je spojena na internet i stalno sudjeluje u raznim virtualnim aktivnostima. Jednoga dana slušajući radio u nekoj nagradnoj igri dobije karte za operu.Kako ne zna što je to opera,ne zna treba li se tomu uopće veseliti pa odgovor potraži u Priručniku za vještice.

 

Saznavši kako je opera zapravo kazalište u kojemu se pjeva, pokušava na svojem vjernom pratitelju mačku Viliju isprobati čaroliju životinjskog glasanja, ali i dalje ne dozna dovoljno.Odlučna saznati zašto ljudi u operi samo pjevaju, upotrijebi ponovno čaroliju i teleportacijom dovede k sebi opernu pjevačicu Mariju Bellacanta (njezino prezime na talijanskom jeziku znači Lijepopjevajuća).

 

Operna je pjevačica poduči kako se u operi pjevanjem prepričavaju razne priče, o prinčevima i princezama, čarobnim napicima… i Vještica Hillary čarolijom svjetlosti proizvede hologram klavira i pijanista uz čiju pratnju Maria Bellacanta otpjeva neke od poznatih opernih arija Wolfganga Amadeusa Mozarta, Charlesa Gounoda, Gaetana Donizzetija, Giuseppea Verdija…

 

Fotografija: www.hnk.hr, Zagreb 2019.

 

Pune emocija, te arije dirnu Hillary i ona shvati kako se pjevanjem u operi može lako izraziti puno različitih osjećaja. Saznaje kako opere pišu skladatelji uz pomoć notnog pisma, dok je izvođenje povjereno pjevačima, sviračima i zboru, koje u izvedbu upućuje dirigent.

 

Vješticu Hillary oduševi sve što je saznala o operi i jedva čeka večer kako bi krenula u kazalište. U svojoj čarobnoj kugli divi se kazališnoj zgradi u kojoj se prikazuju opere, a zatim se zajedno sa svojom novom prijateljicom Marijom Bellacanta stane pripremati da bi bila što ljepša za glazbenu svečanost. Kad sjedne u gledalište, u tišini usmjeri pozornost na pozornicu i shvati kako nema veće čarolije od opere.

 

Jednostavan i zabavan sadržaj, divna glazba, upoznavanje novog sadržaja na način zanimljiv i prihvatljiv djeci najmlađeg uzrasta, učinio je ovu predstavu iznimno popularnom. Samo troje izvođača svojom uživljenom igrom i pjevanjem u raskošnom prostoru kazališnog foyera, gdje se predstava izvodi, donose ovu veselu priču i uspijevaju dočarati raskošan svijet opere. Ovu jedinu opernu predstavu, namijenjenu najmlađima, onima koji će tek postati ljubitelji opere, preradio je i režirao Ivan Leo Lemo. Scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a skladatelj Zvonimir Dusper.

 

U predstavi su nastupali kao Vještica Hillary Dora Lipovčan, kao Maria Bellacanta Gorana Biondić Ruško, Marija Kuhar Šoša,  kao Vili Kristijan Potočki, Kazuhiro Tamari.

 

 

Izvor: www.hnk.hr