Opsidijan koji očarava!

Mislim da nam je u ovo vrijeme svima potrebno pozitivnog razmišljanja pa vas ovaj ponedjeljak rado prepuštam romanu koji će vas odmoriti i oraspoložiti!

Marilena Dužman polako, ali sigurno kroči na hrvatsku književnu scenu. O njezinu romanu Gdje mi je psihijatrica? već sam pisala, a ona u vlastitoj nakladi uz urednicu Andreu Cvjetković donosi novu literarnu poslasticu Opsidijan uz podnaslov savršeno nesavršena.

Roman je to koji će vas odvesti na Tenerife i u istarski Ližnjan. Upravo su lokacije na koje su likovi smješteni ono što romanu dodaje posebnu čar, a često su lokacije u skladu s raspoloženjima i životnim fazama likova. Reći da je ovo ljubavni roman o priči koja se javlja iz prijateljstva i prelazi u ljubav bilo bi premalo. Roman je ovo koji propituje razlike između muškaraca i žena; koji se bavi međuljudskim, poslovnim i privatnim odnosima i funkcijama, stereotipima o fakultetima i platnim listama, ali i životom samim. Spoznat će čitatelj u njemu važnost iskrenosti, snagu ljubavi i povezanosti, moć ispravnih i pogrešnih informacija, ali i važnost i povezanost obitelji, kao i to da obitelj ponekad ne čine (samo) krvna zrnca. Roman je to koji uči kako prepoznati dvoličnost, kako zavoljeti sebe i prihvatiti druge, ali koji pokazuje da ne postoji emocija jača od ljubavi i stup čvršći od obitelji. Moglo bi se reći da su to teme koje su univerzalne, no Marilena Dužman zna kako im dodati vlastiti pečat i šarm. Čini to posebnim likom None i njezine metle, njezinom živahnom čakavicom, ali i čakavicom koja se često može čuti iz usta glavne junakinje. Likovi su živi i živopisni, laki za poistovjetiti se i zavoljeti, dovode i do smijeha i do suza pokazujući da je život savršeno nesavršen.

Ovu knjigu nipošto ne propustite pročitati: komika, erotika, ponešto tuge i puno ljubavi recept su za čitanje u dahu od korica do korica i zasigurno ćete poželjeti zagrliti svoju Nonu i provesti ljeto u Ližnjanu. Do ljeta je još ostalo vremena pa stignete i pročitati i isplanirati.