Podsjetite se kako je to nekad bilo

U vrijeme kad nam se čini da sve oko nas iščezava, podsjetimo se kako je to nekada bilo…

Sa završenim studijem povijesti i filozofije, nekako je logično da će se promišljati o prolaznosti vremena, promjenama i načinima kako da se stara vremena i njihova važnost (sa)čuvaju. Mozaik knjiga i urednik Vid Jakša Opačić u korice su smjestili najnoviji ostvaraj mladog povjesničara Tomislava Matića, čiji će vas zapisi povesti u prošlost, mnogočemu naučiti, a možda i probuditi nostalgiju.

Iščezla Hrvatska s podnaslovom Jednom (ne)davno u Lijepoj Našoj između svojih korica uhvatila je duh prošlih vremena. Iako je riječ o enciklopedijskom izdanju, za koje je kako autor ističe u predgovoru koristio provjerene izvore i informacije, zahvaljujući mnoštvu fotografija i duhovitim dosjetkama ova se knjiga doista može čitati kao literarni izvor znanja. U stotinu priča unutar korica našlo se svega, od Orijenta preko Miamija pa sve do Zagreba, Splita, Požege, Lipika i brojnih drugih gradova. Od samostana do bludilišta, zvjezdarnica, bolnica, luka i cesta, prošetat ćete se svugdje i naučiti puno toga. Često ćete spomenute lokalitete prepoznati u vlastitim gradovima i možda ih pomnije promotriti u nekoj od svakodnevnih šetnji. Ova je knjiga dokaz da je Hrvatska doista puna građevina, tradicija, uspomena i događaja starih stotinama, pa i tisućama godina koji ne zaslužuju biti zaboravljeni. Tomislav Matić doista se potrudio sakupiti priče u kojima će i prirodnjaci i društvenjaci naći ponešto za sebe, a pripadnici starijih generacija zasigurno će se živopisno moći prisjetiti dana koji su iščezli, ali nisu zaboravljeni. Na kraju krajeva, ostatci zgrada postoje i danas, zanimljivo je saznati kako su nastala imena mjesta koja još uvijek viđamo na tablama i zasigurno mnogi od nas i danas pjevuše Tata, kupi mi auto.

Iako se uz enciklopedijska izdanja često vežu asocijacije na mnoštvo podataka i suhoparnih činjenica, Iščezla Hrvatska će vas razuvjeriti i odvest će vas u vrijeme kojeg se vrijedi prisjetiti, a vjerujem da ćete ponešto i naučiti!