Tajna gudovačke pisanice

U vrijeme kad je dostupnost štiva postala važna, autorica Marijana Dragičević (ujedno i urednica) i ilustrator Mario Banović svoj su najnoviji ostvaraj objavili online, a inače je slikovnicu, naslovljenu Tajna gudovačke pisanice tiskao Gradski muzej Bjelovar. Autoricu priče uskoro očekuje objava romana prvijenca, a dotad možemo uživati u ostvaraju za djecu, prikladnome za ovo vrijeme.

Naime, u kratkom uvodu, Marijana i Mario daju kratak okvir kako bi djeca što bolje doživjela priču, ali i pomoću nje nešto naučila o povijesti i običajima. Nadalje, slikovnica je izvrstan primjer kako književnost može biti poticajna jer ćete nakon čitanja doista poželjeti otići u muzej pogledati pisanicu. Sama je priča ljubavna, s elementima povijesti i čitatelj upoznaje Petra i Margaretu, ali i prepreke koje stoje na putu njihovoj ljubavi. Ipak, slikovnica govori o važnosti osjećaja, o snazi uspomena, o uvažavanju mudrijih i iskusnijih, ali i o snažnoj bratskoj povezanosti. Najsnažnije od svega, slikovnica govori o snazi ljubavi i oprosta, o tome kako možemo rasti kao osobe i sagledavati širu sliku događaja, a opet je primjerena dječjoj dobi. No, to nipošto ne znači da neće biti zanimljiva i starijima jer otkriva povijest muzejskog eksponata na nov način.

Uz poseban pristup muzejskom eksponatu, dozu povijesti i kulture, maštovitu priču i stvaran prostor u davnom vremenu, a s promicanjem vrijednosti koje su važne i danas (kao što su ljubav, obitelj, zajedništvo i poštivanje) ova je slikovnica mješavina svega što je potrebno da privuče čitatelja. K tome, prigodna je i za ovo blagdansko vrijeme pa ju svakako pročitajte sa svojim najdražima!