Stihovi koji osvajaju

 

Vlatka Planina mlada je književnica o čijem sam romanu Okno pisala, a koja je za roman Wend dobila je nagradu „Artefakt“. Nakon romana, u moje je ruke došla njezina peta zbirka poezije na hrvatskom jeziku, a u ukupnom njezinom opusu, ova je zbirka pjesama deseto djelo. Urednik Zvonimir Penović i Naklada Bošković, izdavač, ukoričili su ovu zbirku pjesama u grafički predivno izdanje, u skladu s motivikom zbirke i pjesama kako bi mamilo na čitanje.

Zbirka Sekvoja i druge pjesme doista predstavlja čitateljski užitak gdje je svaka pjesma poetski bogata, s razvijenom metaforikom i pjesničkim slikama koje osvajaju od prvog stiha. Podijeljena je u tri dijela, a sedam pjesama na engleskom jeziku dokazuje da pjesnički izraz Vlatke Planina ne poznaje jezične razlike. Dapače, i u engleskome jeziku autorica čuva i njeguje bujnu i snažnu metaforiku, prisutnu i u pjesmama pisanim hrvatskim jezikom. Pjesme su to u kojima se isprepliću filozofija te pejzažni i intimni, misaoni motivi koji se često međusobno pretaču prirodno i tečno, uranjajući čitateljsku publiku u svijet pjesničkih slika i emocija predvođenih ljubavlju. Motivi gradova, dlanova, ljubavi i naslovnih sekvoja kao i neba stvaraju pjesničke slike koje potiču imaginaciju i razmišljanje vodeći u dubinu emocija. Ipak, autoričin izraz ne opterećuje, nego je posve u službi prenošenja emocija dok ritmična ponavljanja, anafora i neobična grafija potvrđuju da je Vlatka Planina osim talentom i emocijom, autorica koja je upoznata i s književnom teorijom, a jedan od predmeta zanimanja joj je i proces pisanja koji ona oblikuje pjesničkim slikama i emocijama. U ovoj su zbrici spojene erudicija i emocija, filozofija i poezija, napisane toliko primamljivo i fluidno da će se zbirka činiti još kraćom nego što doista jest.

Sekvoja i druge pjesme osvojit će vas stihovima, a čak i dio nazvan Mladenaštvo pokazuje pjesničku zrelost i snagu koju pjesničke slike imaju. Nježnost, promišljanje, ljubav, život i priroda smjestile su se između korica, a zbirci ćete se zasigurno nekoliko puta vraćati kako biste dosegnuli sve visine koje ona pruža, visine koje sežu dalje i od vrha sekvoje!