Uđite u sanjivi svijet poezije

Zrinko Šimunić pjesnik je čija je ljubav prema pisanoj riječi, prema poeziji je toliko snažna da je gotovo tjelesna. Pjesnik je to iza kojega su četiri zbirke pjesama u kojima njeguje vlastiti stil kao izraz stanja duše, ali i tijela. Peta zbirka, Snovi i snohvatice izišla je u nakladi grada Čakovca, u biblioteci Insula čiji je urednik Miroslav Gakić.

Pjesnička je to zbirka podijeljena na šest cjelina neobičnih naslova koji mame na čitanje i otkrivanje. Neopterećen vezanim stihom i formom, Zrinko Šimunić gradi pjesnički svijet u kojemu vlada ljubav u svim svojim oblicima, a osjetila su probuđena okusima, dodirima i bojama. Pejzažni i misaoni motivi isprepliću se s mitološkima i erotskima (koji posebice šestoj cjelini daju dodatnu dimenziju) stvarajući gotovo opojnu atmosferu među koricama zbirke. Žena i ljubav dva su glavna nadahnuća, a žensko je tijelo ljupko mjesto kojem se pjesnik rado vraća, kako tjelesno, tako i emotivno. I ritam stihova je pomalo snen i opijajuć. a doprinose mu interpunkcije nakoko slobodno razbacane, a zapravo strateški raspoređene, da čitatelj ima vremena upiti i prepoznati pjesnikovu misao. Česta je i profinjena intertekstualnost, kao i posvete (primjerice, u posveti Nives Puhalo pjesnik opovrgava naziv njezine zbirke), a tu su i Pariz, ruski, engleski, latinski… koji doprinose osebujnom i snažnom doživljaju stihova.

Snovi i snohvatice pjesnička su zbirka koja vodi čitatelja u stvaralački svijet s emotivnom obojanošću i profinjenom tjelesnošću, a Zrinko Šimunić autor je koji izvrsno balansira između snenosti i stvarnosti o čemu najbolje svjedoče upravo pjesme u ovoj zbirci.