Napustio nas je akademik Tonko Maroević

Baš kao što je umjetnik kistom znao precizno naslikati remek djelo , Tonko Maroević je svojim znanjem i prekrasnim predgovorima na brojnim hrvatskim umjetničkim događanjima znao svojim riječima ostaviti neizbrisivi trag. Njegove riječ ukrašavale su umjetnost i oblikovale ju na jedan posve drugačiji način.

 

Ovaj fizički sitan čovjek , najčešće obučen u majicu i hlače ničime nije dao naslutiti bogatstvo koje u sebi posjeduje. Bio je akademik , vrhunski povjesničar umjetnosti , književnik, likovni i književni kritičar i prevoditelj. Upravo zato njegov odlazak potresao je umjetničke krugove, od kojih se opraštaju i brojni poznati umjetnici, ali i uglednici iz javnoga života.

 

Poštovana obitelji,

 s tugom sam primio vijest da nas je iznenada napustio akademik Tonko Maroević, naš istaknuti književnik, povjesničar umjetnosti te likovni i književni kritičar i publicist. Akademika Maroevića trajno ćemo pamtiti kao iznimnog i vrsnog autora, književnog znanstvenika i istraživača suvremene hrvatske umjetnosti, pjesnika i prevoditelja, a njegov bogati književni i znanstveni opus ostat će nam vrijedno nasljeđe. Zauvijek ćemo ga se sjećati i kao sjajnog i inspirativnog govornika na brojnim likovnim i književnim promocijama diljem Hrvatske.

 

Akademik Tonko Maroević svojim je cjelokupnim radom, za koji je zaslužio brojna priznanja i nagrade, ostavio neizbrisivi trag i dao veliki doprinos hrvatskoj kulturi, na čemu smo mu iznimno zahvalni. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, poštovana obitelji, upućujem Vam izraze duboke i iskrene sućuti” u povodu smrti istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

 

 

„Matica hrvatska u povodu smrti akademika Tonka Maroevića, svoga člana, odbornika i dužnosnika, izražava duboku tugu te sućut obitelji i prijateljima. Izgubili smo čovjeka koji je Matici hrvatskoj od obnove rada 1989/90., kao i cijelom hrvatskom društvu, dao jedan od najvećih pojedinačnih doprinosa hrvatskoj kulturi. Više dužnosti u upravnim tijelima u prošla tri desetljeća obavljao je čak i kada dužnosničke obveze nisu pripadale djelokrugu njemu bliskih i dragih pitanja umjetnosti, žarom koji je cijela Matica hrvatska prepoznavala, voljela i cijenila.

Kao »dobri duh hrvatske kulture« (K. Bagić) akademik Maroević više je desetljeća aktivno sudjelovao u radu Matice hrvatske, njezina Nakladnoga zavoda i njezinih ogranaka kao autor, urednik, prevoditelj, priređivač i predstavljač knjižnih i periodičkih izdanja, kao organizator i promotor Matičina galerijskoga programa, naposljetku i kao Matičin dužnosnik” priopćili su iz Matice hrvatske.

 

 

Samo mi recite da nije istina… Tonko ne može umrijeti! „ rekla je Julijana Matanović

 

 

Iako je bio u mirovini Tonko Maroević bio je neizostavan dio hrvatske umjetničke scene, pa je tako prije mjesec dana u Zagrebu pisao predgovor i bio autor izložbe prerano preminule hrvatske slikarice Ine Drutter u Studiju Moderne Galerije Josip Račić, a večer prije nego što nas je napustio predstavljao je knjigu u Starom Gradu na otoku Hvaru.

 

Ovaj svestrani intelektualac i ljubitelj brojnih umjetnika najčešće je bio prvi i jedini odabir u tako važnim trenucima , a otvorio je možda najviše izložbi i govorio na najviše predstavljanja knjiga u hrvatskoj povijesti.

 

Nikada nije radio razliku među medijima ili pratio isključivo umjetničke trendove  i baš takvim pristupom pokazao nam je svoju veličinu. Napustio nas je neočekivano , a ostavio neizbrisiv trag. Baš poput najvećih umjetnika kojih se rado sjećamo.