Dva GavranFesta u 2020.godini – u Srbiji i Njemačkoj

Ove jeseni održat će se čak dva GavranFesta u Srbiji i  Njemačkoj. Riječ je o međunarodnom kazališnom festivalu posvećenom hrvatskom dramatičaru Miri Gavranu.

 

Jedanaesti GavranFest će se održati od 22. do 25. listopada u Teatru MADLENIANUM u Beogradu u Srbiji. Inicijator i direktor festivala je Madlen Zepter, dok je selektor festivalskog programa  Ana Zdravković Radivojević.

 

Publika će u četiri dana vidjeti Gavranove drame “Noć bogova” u izvedbi Teatra Tri glumca iz Beograda i “Teško je reći zbogom” u izvedbi Teatra VIHOR također iz Beograda, potom  komediju “Sladoled” u izvedbi Narodnog pozorišta iz Niša, monodramu “Hotel Babilon” u izvedbi Teatra GAVRAN iz Zagreba, te čitajuću izvedbu komedije “Pivo” u izvedbi Teatra MADLENIANUM. Uz to će biti upriličeno predstavljanje Gavranove knjige “Odabrane komedije” , čiji će promotor biti ugledni makedonski pisac Venko Andonovski uz nazočnost autora.

 

Mjesec dana kasnije, od 27. do 29. studenoga u Sensemble Teatru u Augsburgu u Njemačkoj održat će se dvanaesti GavranFest. Selektori i producenti festivala su Anne Schuester i Sebastian Seidel.

 

Festival će otvoriti domaćin premijernom izvedbom Gavranovog “Sladoleda” na njemačkom. Drugoga  dana će Teatar GAVRAN iz Zagreba izvesti  komediju “Sve o muškarcima”, dok će trećega dana Teatar Arte dell Anima iz Bukurešta u Rumunjskoj  izvesti komediju “Sve o ženama”. Zadnjega dana festivala domaćin će izvesti i čitajuću izvedbu drame “Kreontova Antigona”, te upriličiti promociju Gavranove  knjige na njemačkom “Jedna drama i četiri komedije” u prijevodu Ludwiga Steindorffa, Ljerke  Orešković Herrmann i Tihomira Glowatzkoga. Promotori knjige će biti g. Glowatzky i g. Seidel, uz nazočnost autora.

 

GavranFest je međunarodni kazališni festival  na kome se izvode drame i komedije hrvatskog književnika Mire Gavrana. Festival je pokrenut 2003.godine u Kazalištu “Jana Palarika” u Trnavi u Slovačkoj gdje je imao četiri izdanja,  a potom je imao po jedno izdanje u Krakovu u Poljskoj i u Augsburgu u Njemačkoj, te četiri izdanja u Pragu u Češkoj.

 

Miro Gavran je do sada preveden na više od četrdeset jezika, njegove drame i komedije imale su preko 380 kazališnih premijera diljem svijeta, na svim kontinentima, a vidjelo ih je više od četiri milijuna gledatelja.

 

www.teatar-gavran.hr