Povijest iz književnoga pera

Božena Glavan povjesničarka je čija se doktorska disertacija bavila Ninskom poviješću. Nakon što je povijest svoga rodnoga kraja sagledala iz stručne znanstvene perspektive, Božena Glavan odlučila je povijesnim spisima udahnuti novi život, o čemu svjedoči i bilješka na početku romana, kao i kratak uvod. U izdanju naklade Redak njezin je roman prvijenac U krilu lava ugledao svjetlo dana. 

U krilu lava roman je koji će vas za tili čas uvesti u atmosferu i događanja, a u kojem će dokumenti živnuti dok ćete vi dobiti uvid u godinu 1675. i zbivanja na području Nina, Zadra i Vira. Roman je podijeljen na dijelove s kratkim opisima, čime je olakšano snalaženje u društveno-povijesnim zbivanjima koja čine okosnicu radnje, a u fusnotama su ponuđena sažeta i stručna objašnjenja stvarnoga konteksta. Likovi su smješteni u gotovo scenske prostore, a upoznajemo i njihove psihološke profile koji utječu na zbivanja, kao i zbivanja na psihologiju likova. Roman je ovo koji spaja najbolje od imaginacije i činjenica, povijesti i života, a politička, društvena i ljubavna zbivanja oslikavaju život i ljude tog doba. Ipak, njihove su dvojbe i životne odluke svevremene, pa ovaj povijesni roman i te kako može postaviti brojna pitanja i navesti na razmišljanje i u kontekstu današnjeg doba. Nova ljubav, novi rat, davno doba i sadašnja pitanja isprepliću se na stranicama romana. Stil pisanja Božene Glavan u sebi ima utkanu znanstvenu podlogu, no zbog toga nipošto nije suhoparan, već mu njezine činjenicama satkane rečenice daju na uvjerljivosti i živosti koja je svakom čitatelju bitna kako bi istinski povjerovao u priču. Posebnost ove priče je da se odvija na našim prostorima i da je pomoću stvarnih činjenica i naša povijest i te kako oblikovana. 

Romanom U krilu lava Božena Glavan uspjela je ujediniti u sebi povjesničarku i spisateljicu, a povijesti osim faktografskog, dati i ljudsko lice i zato nipošto nemojte propustiti pročitati ovaj roman.