Premijera predstave “Škrtac” J.B.P. Molièrea – 19. siječnja u Kerempuhu

Premijera predstave “Škrtac” J.B.P. Molièrea, u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca, održat će se u utorak, 19. siječnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

 

Moliéreov “Škrtac”, klasik svjetske komediografije i komedija karaktera iznimnog satiričkog naboja, na Kerempuhovu scenu postavlja se sada prvi put, a u ovoj će aktualizaciji pronaći mnoge dodirne točke s hrvatskom svakidašnjicom.

 

Univerzalni problemi lakomosti, škrtosti te ekonomskih trzavica, koje se neizbježno isprepleću s privatnom sferom pojedinca, načeti su kroz tipski lik škrca, a u suvremenoj će preradi postati još prepoznatljiviji i bliži Kerempuhovoj publici. Harpagonova prekomjerna škrtost koja stoljećima izaziva smijeh publike tek je katalizator kojim se prokazuju skrivene društvene patologije. Iz istog razloga Škrtac omogućuje da se jedno klasično djelo obogati dodatnom dimenzijom suvremenosti ne bi li se pored naših mana zagledali i u probleme cijeloga društva.

 

U predstavi igraju: Hrvoje Kečkeš (Harpagon), Josip Brakus (Cléante), Maja Posavec (Élise), Filip Detelić (Valère), Iskra Jirsak (Mariane), Dražen Čuček / Vedran Mlikota (Anselme), Linda Begonja (Frosine), Borko Perić (Jacques), Luka Petrušić (La Flèche), Damir Poljičak (Sudski istražitelj) i Karlo Mlinar (La Merluche, Simon, Sudski pisar).

 

Scenografiju potpisuje Stefano Katunar, kostimografiju Barbara Bourek, autor glazbe je Stanislav Kovačić, oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez, a asistentica kostimografkinje Karmen Polović.

 

Pretpremijere su zakazane za 17. i 18. siječnja 2021.

 

Izvor:Satiričko kazalište Kerempuh