Što je istina o sreći?

Naklada Ceres i urednik Dragutin Dumančić donose novi književni ostvaraj Stanke Gjurić, iza koje je dvoznamenkast broj knjiga, brojne nagrade i priznanja, a njezini uradci dijelom su mnogih antologija. Uz video zbirku svojih pjesama, autorica se je profilirala kao filmska umjetnica. Danas vam predstavljam njezin najnoviji prozni uradak, zbirku eseja Istina o sreći.

Istina o sreći, iako zbirka eseja, nudi lirski pogled na svijet. Pri pomisli na eseje, asocijacija su često rasprave i filozofska promišljanja o svijetu oko nas i unutar nas samih. Međutim, Stanka Gjurić unutar esejističke proze krije lirska promišljanja, gotovo pjesme u prozi. Karakterizira ih čitkost, obraćanje u prvom licu, a autorica ne štedi ni sebe, pa tako promišlja o životu, emocijama i međuljudskim odnosima, ostavljajući prostora čitateljima da promišljaju i upijaju misli koristeći se osjećajima, osjetilima, ali i razumnim promišljanjem. Eseji progovaraju o suvremenim pojavama, o osjetljivim temama, bogati su jezičnim igrama, intertekstualnošću, antonimima i brojnim metaforama. Svaki esej odlikuje pojam ili nit vodilja, a čitatelji su uvedeni u svijet u kojem se isprepliću prošlost, sadašnjost i budućnost. U tom svijetu naše su emocije pod povećalom, dobre i loše strane prikazane, ali i objašnjene, usustavljene u gotovo lirske rečenice.

Stanka Gjurić u formi eseja oblikovala je lirska razmišljanja koja potiču čitatelja da promisli što je zapravo istina, istina o sreći i gdje sreću (ali i sebe same) možemo pronaći i što ćemo sve na tom putu susresti. Odgovore valja potražiti između korica zbirke.