U Studiju Moderne Galerije Josip Račić otvorena izložba “Boja je radost” Zbirke Politeo

U Studiju Moderne galerije Josip Račić otvorena je izložba pod nazivom „Boja je radost „ iz Zbirke Politeo ,a koja predstavlja javnosti umjetnine koje Toni Politeo skuplja dugi niz godina.

 

Kolekcija zbirke Politeo obuhvaća četiri stotine umjetnina , a dio slika, skulptura i grafika u različitim tehnikama i formatima izložen je u Studiju Moderne Galerije Josip Račić.

 

„Ovdje je izložen jedan manji dio Zbirke Politeo . Međutim ono što sam ja kao kustos izložbe nastojao napraviti je istaknuti tu sklonost Tonija Politea po estetici koja se zasniva na snažnom koloritu. Za studio Moderne Galerije Josip Račić je predstavljen prevelik broj umjetnina, ali to je naravno s namjerom da barem koliko-toliko dočaramo živopisnost ateljea Tonija Politea u Medulićevoj ulici“ ističe Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb siječanj 2021.

 

Ono što razlikuje Tonija Politea od većine kolekcionara je to što njegova kolekcija nije bazirana na ideji i investiciji već proizlazi iz životnog puta , te druženju i suradnji sa svjetskim likovnim umjetnicima.

 

„Sve umjetnine koje su u njegovoj zbirci su proizvod njegovog osobnog odnosa s umjetnicima. Politeo je djelovao internacionalno , tako da ono što je značajka ove kolekcije je utemeljena na skupljanju i ambiciji i prikupljanju dijelova umjetnika iz cijeloga svijeta. Riječ je o internacionalnoj umjetnosti , a nama je to važno jer onda naši umjetnici koji su uključeni u zbirku se naravno mogu usporediti s internacionalno uspješnim umjetnicima“ dodao je Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu.

 

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb siječanj 2021.

 

Uz Borisa Bućana u studiju Moderne galerije Josip Račić od domaćih autora izložen je i Zlatan Vrkljan. Od inozemnih autora se najviše uz Andy-a Warhol-a ističe Salvador Dali.

 

„Svi smo mi u ovome radu navikli gledati te umjetnine u svjetskim muzejima, ali potpuno je drugačije kada Vi raspolažete tim umjetninama kao materijalom kojeg predstavljate publici. Ja sam za ovu priliku istaknuo Bućana i Vrkljana te sam odabrao djela za koje smo manje-više svi čuli , ali tu također postoji i broj inozemnih umjetnika koje mi zapravo ne znamo jer nažalost nismo dio međunarodne umjetničke scene“ rekao je Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu.

 

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb siječanj 2021.

 

 

Uz slike i grafike i ljubitelji skulptura imaju uvid u prekrasnu inozemnu kolekciju. Izložbu „Boja je radost“ Zbirke Politeo možete razgledati sve do 07.veljače.