Roman kojim nećete protrčati

Nebojša Lujanović pisac je iza kojeg je nekoliko romana, zbirka priča, zbirka eseja, priručnik za kreativno pisanje, ali i brojni znanstveni radovi, kao i dvije znanstvene knjige. Vodi radionice kreativnog pisanja, a njegove su knjige rado čitane. Urednik Seid Serdarević i Fraktura donose novu književnu poslasticu naslovljenu jednostavno – Maratonac.

Jednostavan i na prvu posve očit naslov, u sebi krije mnoge slojeve. Maratonac nije samo trkač, Maratonac je čovjek koji otkriva život i njegove slojeve, kojem je trčanje način kanaliziranja zbivanja, spoznavanja sebe i vlastitih emocija. Etape maratona zapravo su etape odlučivanja, življenja, bivanja čovjekom i idu od stanja i prije samog starta do ponovnog rađanja; dok su pritom šest lokacija (od Plitvica i Ljubljane, preko Beča, Rima, Münchena pa sve do Moskve) mjesta na kojima glavni junak raste, u trkačkom i ljudskom smislu. Opaža ljude oko sebe i njihove priče, ali uviđa i sebe i svoje metode, probleme i postupke, borbe sa sobom i prilikama. Nebojša Lujanović napisao je čitko i pomalo neobično štivo jednostavnim, a snažnim stilom kojim protrčavate lagana koraka, zaustavljate se i promišljate, crpite odgovore i snagu za svaku novu etapu, sve snažniju od prethodne. Priprema i žrtve za maraton, kao i njegovo istrčavanje, zapravo su metafora života i iskustava ispričana trčećim korakom i neposrednim, iskrenim načinom.

Maratonac je roman kojim nećete protrčati, zarobit će vas na svim lokacijama i u svim fazama i pokazati vam da svaka utrka nosi svoje – a na vama je da ju istrčite najbolje što znate jer je život samo jedan, a kvaliteta utrke ovisi o pripremi, predanosti i hrabrosti trkača koji od cilja ne treba odustati jer je svaki korak bitan. U maratonu svaki korak, u životu svaki udah – čak i onda kada se čini teško i neizdrživo.