Maša i zima – za kraj zime

Sanja Pilić književnica je u čijim rečenicama uživaju generacije čitatelja svih životnih dobi, a nakon zbirke priča Zbogom, romantiko!, najsvježijeg naslova iz njezina pera (a iza nje je dvoznamenkast broj kako djela, tako i njihovih izdanja), autorica je izdala i najnoviju slikovnicu o dobro poznatoj i rado čitanoj djevojčici Maši. Maši je život ilustracijama još jednom udahnuo Niko Barun, dok su Mozaik knjiga i urednik Zoran Maljković učinili slikovnicu dostupnom za čitateljske police.

Maša i zima slikovnica je kojom se opraštamo od zime na samom početku proljeća, a ni Maša ne voli zimu, iako joj zimske aktivnosti nisu mrske. Ponovno srećemo Mašinu obitelj – mamu, tatu, brata, baku i tetu – u zimskom (ne)raspoloženju. Cijela obitelj iznosi svoja opažanja i emocije vezane uza zimu, a Maša razgovara otvoreno i bez zadrške, znatiželjno i djetinje iskreno, a Sanja Pilić stvarajući Mašu i njezinu obitelj potiče otvorenu komunikaciju i kompromise, kao i povezanost članova obitelji u naoko svakodnevnim i običnim situacijama u kojima se svaka obitelj može prepoznati. Autorica ovom slikovnicom pokazuje da avanturu možemo pronaći i u svakodnevici, a da čak i dobro poznati grad (Pilić ni ovaj put ne propušta istaknuti neke od zagrebačkih lokacija) može biti posve novo iskustvo kad je u zimskome ruhu. Maša ne odustaje od avantura i druženja, živahna je i nesputana, a ni njezina obitelj ne zaostaje u iskrenosti i duhovitosti. Sanja Pilić piše čitko i razumljivo, stvara likove u kojima se lako pronaći i koje je lako zavoljeti, a vjerojatno će Maša i kad snijeg okopni poći u nove avanture.

Maša i zima zasigurno će biti rado čitana u svim godišnjim dobima – u zimi, kako bi se što bolje uživjelo u ugođaj, ali i ljeti – da se rashladi od ljetnih vrućina, a tko zna kamo će Mašu pero Sanje Pilić dalje odvesti. Avantura sigurno neće manjkati!