I onda su se dogodile priče

Profil i urednica Ivana Žderić donose najnoviju zbirku priča autorice Ksenije Kušec koja u svom opusu ima priče i romane za odrasle i djecu. Zbirka I onda se dogodilo, najnovija iz njezina pera, namijenjena je djeci – no, nesumnjivo za njom mogu posegnuti i roditelji, pa i bake i djedovi.

Ksenija Kušec u pet priča predstavlja i opisuje pet likova, svaki od njih ima osobinu ili situaciju po kojoj je prepoznatljiv – Micka je niska, Davor ima predrasude prema zanimanjima, Jasnu snađe ekološka katastrofa, Sven živi u gradu u kojem su svi postali ovisni o tehnologiji, a Lili postaje prozirna. Sve su te situacije i događaji zapravo svojevrsne metafore suvremenoga svijeta, a pet junaka Ksenije Kušec utjelovljuju te mlade na kojima svijet ostaje. Priče su ispričane u prvom licu, neposredne i iskrene, gotovo svakodnevne, a elementi fantastike zapravo su odlični temelji za metaforizaciju problema i dodavanje doze lakoće. Naime, teme kojih se autorica dotiče – predrasude, ovisnost o tehnologiji, prihvaćanje vlastitih mana i sebe samih, naš odnos prema ekologiji, ali i povremen osjećaj „nestajanja“ – nipošto nisu lake. Ipak, Ksenija Kušec raspisuje ih uzimajući najbolje od lirskih emocija, epskoga pripovijedanja, ali i dramske napetosti. Njezin je stil jednostavan, ali bogat emocijama pa se svaki od likova može posve slobodno izraziti, pokazati i krhkost i snagu, i dječju iskrenost i rast, kao i pronaći svoje mjesto pod suncem i radost života.

Svijet oko nas, ali i svijet unutar nas samih Ksenija Kušec smješta u priče u kojima se svi možemo prepoznati, a književna riječ još jednom biva sredstvom za oslikavanje suvremenosti i pružanje nade i optimizma, čak i kada stvari ne izgledaju baš najbolje i najljepše. Upravo zato će se, kada uzmete ovu zbirku priča u ruke, dogoditi to da ju ne možete ispustiti iz ruku do posljednje točke.