Šest Gavranovih predstava iz četiri različite zemlje na “12.GavranFestu u Pragu”

U organizaciji Češko-hrvatskog udruženja iz Praga i Kazališta STUDIO DVA, u Pragu će se od 14. do 17. listopada održati 12.GavranFest, međunarodni kazališni festival posvećen hrvatskom književniku Miri Gavranu, na kome će teatri iz četiri različite zemlje izvesti šest  Gavranovih predstava.

 

Selektor i producent František Karoch koncipirao je program tako da festival otvori domaćin Kazalište STUDIO DVA iz Praga  s Gavranovom dramom “Sve o muškarcima”  u novoj glumačkoj postavi, a u režiji Jane Janekove. U prvoj praškoj postavi ovaj Gavranov tekst je bio istinskim hitom u Pragu i imao  je 550  izvedbi. Drugoga dana će na rasporedu biti isti autorov tekst ali u izvedbi Teatra GAVRAN iz Zagreba u režiji Mladene Gavran.

 

Trećega dana na rasporedu je drama “Lutka” u izvedbi Gradskog kazališta Trenčin iz slovačkog Trenčina, u režiji Štefana Richtarecha. Četvrtoga dana iz Mađarske iz Pečuha dolazi po prvi puta na ovaj festival Hrvatsko kazalište s komedijama “Muž moje žene” i “Povratak muža moje žene” u režiji Nine Kleflin. Kao svojevrsni dodatak festivalu publika će moći vidjeti dislociranu predstava “Papučari” u Češkim Budjevicama, a u izvedbi “Srednjo-češkog kazališta”, koja će se izvesti  21. listopada u režiji Jana Kališova.

 

Na svečanom otvaranju festivala govorit će uz autora  hrvatska veleposlanica u Pragu Ljiljana Pancirov, František Karoch, Jana Krasna i Jana Janekova. U popratnom programu će biti promovirana knjiga Mire Gavrana “Jedna monodrama i četiri komedije” u prijevodu na češki koju su načinili František Karoch i Jaroslav Otčenašek, te knjiga Marijana Lipovca i Frane Vondračeka “Češki Hrvati: hrvatski tragovi u Češkoj”.

 

Povodom 12. GavranFesta autor Miro Gavran je izjavio: “Sretan sam što se ovaj festival, koji je zaživio u pet zemalja, po peti puta odvija upravo u Pragu  gradu velike  kulture , čiji građani istinski obožavaju kazališnu umjetnost, o čemu svjedoči čak stotinu i dvadeset kazališta. Zahvalan sam  Češko-hrvatskom udruženju, Kazalištu STUDIO DVA i Hrvatskom veleposlanstvu u Pragu na ogromnim naporima da se u ovim otežanim okolnostima održi festival. Selektor i producent gospodin Karoch je posložio program na atraktivan način i vjerujem da će publika sa zanimanjem pogledati ponuđene predstave”

 

Podsjetimo da je GavranFest pokrenut 2003. godine u Slovačkoj u povijesnom gradu Trnava, gdje je imao čak četiri izdanja, a uz Češku, održao se još u Poljskoj u Krakovu, u Njemačkoj u Augsburgu, te u Srbiji u Beogradu.

 

Miro Gavran je najizvođeniji kazališni pisac u zemlji i inozemstvu, njegove drame i komedije imale su preko 400 kazališnih premijera na svim kontinentima, a predstave su mu imale više od četiri milijuna gledatelja. Djela su mu prevedena na više od četrdeset jezika.

 

 

Izvor: Teatar GAVRAN