Književna vožnja bez zastajkivanja

Pavao Pavličić ne posustaje s idejama ni nakon više od stotinu (107, točnije) objavljenih naslova. Akademik, profesor, scenarist, književnik… čija je karijera bogat poetski vrt kako stručnih, tako i beletrističkih radova. Pavličić je prvo pero hrvatskoga krimića, a njegov Ivo Remetin već je književna legenda, no ne libi se autor ni posegnuti za inspiracijom u sebe i oko sebe pa su tako nastale i Pohvala starosti, Pohvala tijelu i Glas naroda, a ovoga puta u izdanju Umjetničke organizacije Lađa od vode i pod budnim uredničkom okom Julijane Matanović, autor donosi nova opažanja – zbirku kolumnističkih tekstova pisanih za časopis Vijenac – naslovljenu Sanjarije samotnog vozača.

J.J. Rousseau napisao je Sanjarije samotnog šetača i naslov je intertekstualna igra, a sam autor već u uvodu obrazlaže i uspoređuje, ali i navodi razlike – ma koliko slični naslovi prizivali sličnosti. Pavao Pavličić ovaj puta svijet oko sebe promatra iz prometne perspektive, kao vozač istovremeno i uronjen u vanjski svijet, ali i izdvojen iz njega. Automobil i sve vezano uz njega postaju metafore i metonimije, redaju se zgode i nezgode, a automobil postaje i život u malom i kuća na kotačima u kojoj se odvija svakodnevica – od šminkanja, preko odgoja, do učenja, druženja, ali i promišljanja. Sudionici u prometu pronalaze svoje mjesto u tekstu; simboli i signali posvuda su, stoga ih Pavličić kao pozoran promatrač uočava i tumači. Brojne su tu i jezične igre – novotvorenice, posuđenice…, vlastite želje i misli, opažanja… sve je našlo mjesto u tekstovima koji gotovo sistematično promatraju promet koji dobiva sasvim novo, življe lice unutar korica Sanjarija samotnog vozača. Pavličić još jednom dokazuje da je njegova inspiracija nenadmašna, da se često krije u svakodnevici, a da njegovo pero vješto i precizno zapisuje ono što autora nadahnjuje.

Ova zbirka tekstova povest će vas na vožnju u kojoj se uživa hedonistički na cesti spisateljske vještine, gdje su krivine razigrane igre riječi, a brzina čitanja je puni gas jer je Pavličić ispisao još jednu čitateljsku poslasticu.