27. siječnja 2022. u zagrebačkoj Booksi će se odraži predstavljanje romana “Vrt od stakla” Tatiane Țîbuleac

V.B.Z. je kao dio trogodišnjeg europskog projekta Na margini nedavno objavio roman Vrt od stakla, jedne od najcjenjenijih suvremenih rumunjskih spisateljica Tatiane Țîbuleac. Roman je nagrađen i Nagradom Europske unije za književnost, a hrvatskoj će se publici predstaviti u četvrtak 27. siječnja u 18 sati u Booksi (Martićeva 14, Zagreb).
O romanu će govoriti prevoditeljica Ivana Olujić i urednica knjige Irena Španić, te autorica Tatiana Țîbuleac koja će se promociji priključiti putem videoprijenosa uz prijevod Gorana Čolakhodžića.
 
Ulaz je slobodan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Razgovor će se moći pratiti i preko live streama na VBZ Croatia YouTube kanalu.
O romanu “Vrt od stakla” :
Nakon prvog, također nagrađivanog romana Ljeto kad je moja majka imala zelene oči, Țîbuleac se vraća tematici majčinstva, voljenog/nevoljenog djeteta, tragičnim posljedicama ljubavi i žaljenja, a u središte narativa stavlja Lastočku – siroče, djevojčicu, majku i ženu – u doba velikih političkih prevrata tijekom i nakon raspada SSSR-a.

Mala osoba u pozadini velikih događanja, Lastočka odrasta u Kišinjevu u Moldaviji, a njezino odrastanje obilježavaju siromaštvo i bijeda, neuzvraćena ljubav, bolest i stalna borba između dva jezika – rumunjskog i ruskog. Kišinjev je multikulturalan i dvojezičan, grad u kojem „zgrade, drveće, semafori, čak i kante za smeće, čak i rupe na cesti govore ruski”, a obitelji govore rumunjski. Lastočka gotovo cijelo jedno desetljeće na ulici skuplja boce, uči varati, braniti se i snalaziti u tom svijetu nasilja i bijede, iz kojeg izlaz vidi u obrazovanju. Stanovnici njezina dvorišta, dobrodušni „mali” ljudi koji čine kontrastan i slikovit svemir, dio svoje topline prenose i na Lastočku i postaju njezina nova obitelj. No bol zbog roditeljskog napuštanja i pitanja na koja ne zna odgovore nikada je ne prestaju proganjati.

 

„Poslije koliko uspomena čovjek postane alkoholičar, poslije koliko se izdaja skameni srce djeteta?” – Vrt od stakla

 

Na zadivljujući način, prizor za prizorom, čitatelju se otkriva svakodnevni život djeteta žrtve, žene i majke, sa svim njegovim okrutnostima i ljepotama. Vrt od stakla po mnogočemu je roman čitave ženske generacije i stilsko remek-djelo, autentična priča o identitetu, različitosti, borbi i usudu i pronalaženju svog mjesta u svijetu.

Izvor: V.B.Z.